:: dialstation


myslíte si, že může existovat něco jako partyzánský skype? anarchistická telefonie? web 2.0 lidí, kteří si říkají „telekommunisten“? no mě by to taky nenapadlo. ale nevymýšlím si – a hlavně to funguje. můžete si to zadarmo vyzkoušet. omrkněte dialstation.

skype a jemu podobné produkty asi není třeba představovat. ale mnohým se představa uzavřených formátů a telekomunikačních korporací (a skype v tomhle ohledu není žádná výjimka) nelíbí – když můžou fungovat torrenty, p2p sítě – nešlo by to nějak naroubovat i na telefonii? to si řekla parta lidí z berlína a vytvořila družstvo (no aspoň tak bych přeložil workers‘ owned and operated), které vyvinulo službu dialstation. k čemu slouží?

levné volání (zejména do zahraničí) z mobilu. nejste limitovaní počítačem, funguje to s jakýmkoliv telefonem, nemusíte stahovat žádný software. podobně nejsou potřeba žádné komplikované registrace, neposíláte nikam osobní data. zaregistrujete se automaticky tím, že zavoláte na linku dialstation: 0049 30 2000903 – nebojte se, ozve se tón obsazeno. zavěsíte, a dialstation vám zavolá zpět. přijměte hovor, ozve se tón, vyťukáte číslo volaného a křížek. a pak budete spojeni s požadovaným číslem! při prvním hovoru také dostanete zároveň sms s pinem – jehož pomocí se můžete přihlásit do administračního rozhraní (jménem je vaše tel. číslo). na počátku dostanete volný kredit dvě eura, další si pak můžete koupit přes paypal. (a slibují 10 euro kreditu za článek na blogu, takže… uvidíme, jestli mi to připíšou!)

jaké jsou ceny: velmi podobné skypu, řekl bych. někde trochu víc, jinde trochu míň. pár příkladů (v eurocentech): usa, kanada, čína (mobily i pevné linky): 3c/min. totéž platí pro volání na pevnou u většiny zemí eu (s výjimkou litvy, lotyšska, slovinska a rumunska). mobily čr: 14c/min (3,92/min) – totéž platí pro řadu evropských operátorů, ale někteří jsou levnější (polsko), jiní dražší (rakousko, bulharsko). k tomu musíte připočítat tzv. „callback“ – cenu za spojení hovoru, která závisí na tom, z jaké linky voláte. u českého mobilu to dělá 12c (3,36 kč), které zaplatíte vždy na začátku. pokud byste volali z pevné, tak je spojení zdarma, jen musíte poslat mailem číslo pevné linky na support, abyste dostali pin. kompletní tabulku najdete zde: calling rates.

ještě jedna drobná vychytávka: jednak můžete svůj kredit posílat ostatním zaregistrovaným lidem (ti tedy nepotřebují paypal) a za každý hovor, který uděláte s někým, kdo je také zaregistrovaným uživatelem, dostane on 20% z částky, kterou vás hovor stál. nehledě na to, že budete prostě krutí anarchisti ;) btw. zakladatelem dialstation je Dmytri Kleiner, který napsal jednu z nejlepších kritik webu 2.0 pro časopis mute.

zdá se, že tohle je první článek o tomhle projektu na českém webu – a nedělám si iluze, že by se to mohlo nějak výrazně rozšířit (telekomunisti? máňo, to je nějaký podezřelý!) – ale třeba jsem jen zbytečně skeptický: češi slyší na levné ceny i kdyby jim je nabízel ďábel sám. otázka je, jestli se to někomu vyplatí. podle mě ano, pokud voláte do zahraničí a máte pevnou linku. nebo pokud voláte do ciziny hodně často, tak i z mobilu. nebo pokud žijete v usa. osobně ale vidím také využití při cestování do zahraničí. vzhledem k novým předpisům platným v rámci eu od začátku července bude příchozí hovor max. 7 kč/min a odchozí 14 kč/min. s využitím dialstation můžete volat za cenu příchozího hovoru + callback + 3c/min (necelá koruna) na pevné v čr. minutový hovor vás tak bude stát 11 kč – což je oproti dřívější době docela pokrok (tato úvaha platí, pokud mobilní operátoři zruší „spojovací poplatky“ – jestli ne, tak je celá „reforma“ evropských byrokratů pěkně šmé). nabízejí se samozřejmě i další možnosti. vzhledem k jednoduchému transferu mezi účty stačí použít následující trik: v místě ubytování si zavoláním „aktivovat“ místní pevnou linku, na tu pak je možné ze svého účtu převést libovolný kredit (nebo ani nemusíte, 2 eura tam budou automaticky) a z většiny evropských zemí pak budete volat za necelou korunu za minutu (na pevnou, na mobil za 3,36 kč) – a to i tam, kde není skype nebo vůbec nejsou počítače. to už za trochu snahy stojí, ne?

zkoušel jsem to, a funguje to, jestli mi připíšou těch 10 euro, tak budu experimentovat dál – pokud to vyzkoušíte – nemáte co ztratit – tak dejte vědět v komentářích, jestli a jak to fungovalo (btw. kdo nahlásí bug, tomu slibují 5 euro kreditu ;) 


Archivní komentáře

(matesola – 28.05.2007, 02:21:58 – – WWW)

Tak takovýhle tipy přímo miluju díky moc. Už jsem obdržel sms s pinem a kreditem a zítra zkusím cinknout do Chile :)

blog (AdaMM – 04.06.2007, 07:41:57 – – WWW)

tak těch 10 euro kreditu jsem dostal :)

genialni!! (martin – 09.06.2007, 11:23:04 – – )

fakt super, perfektne to resi muj problem volat z mobilu do zahranici. akorat na volani po cesku nic moc (testovaci 12min hovor mobil-mobil mne prisel na 90 kc :) )


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.