:: web 2.0 – na co už se nedostalo


jak možná někteří pochopili, finální podoba mé web 2.0 diplomky vznikala, kulantně řečeno, pod určitým časovým tlakem ;) a tak na některé služby se nedostalo, jiné jsem odbyl a ještě jiné jsem nestihl zpropagovat, jak by si zasloužily… tak aspoň částečně bych to rád napravil.

oproti původnímu plánu vypadla část o blozích, přesto jak ukazuje věcný rejstřík, mluví se o nich skoro pořád. web 2.0 by bez blogů nebyl, moje práce taky ne. uvědomil jsem si, jak jinak blogy chápeme my (co spolu mluvíme, aneb blog jako v podstatě soukromý prostor, určený ke komunikaci skupiny známých) a jak funguje ta anglosaská tradice odborných blogů, které pro řadu oborů plně nahradily odbornou literaturu. zároveň je pravda, že i ony trpí blogerskými neduhy a najít třeba hodnověrná data a nikoliv dojmologie, není snadné. kdo mi pomohl? john battelle (jehož knížka the search patří k tomu nejlepšímu, co jsem k tématu četl, a to zvlášť ve srovnání s google story, která vyšla nedávno česky – tu nebrat, pokud vás tedy neláká přečíst si pár set stran p.r. textů). chris anderson – s tím jeho long tailem je to tak, že ho po přečtení vidíte všude :) mashable je další (ne)opominutelný zdroj – jen je toho tam strašně moc, takže to nestíhám. podobně letem světem filtruju i read/writeweb a techcrunch. nepravděpodobně velké zastoupení novozélanďanů potvrzuje i rev2. ještě důkaz, že to jde i z postkomunistických zemí: franticindustries (z chorvatska). all said and done, vyplývá mi z toho jediné: je na čase obnovit svůj anglický blog, investovat něco námahy do obíhání cizích blogů (aby mybloglog uživatelé zaregistrovali moji ikonku), seznámení se s wordpressem a načtení základů SEO. nebudu první, už to provedl misha, autor blogu czechidea.com (a taky rosťův šéf, český internet je malý, ať už se na to koukáte odkudkoliv). já ale imho umím líp anglicky :D

svůj v angličtině psaný blog má i jiří donát, autor knihy efektivní podnikání v době webu 2.0. nu, čekal jsem něco podnětnějšího, zdá se mi to jako příliš nekritická agitka. bude to lepší! ušetříte! čas! peníze! a dokážu si to daleko spíš představit jako pdf ke stažení zdarma, než tenkou knížku za 199 kč (autor se ještě opakuje a je tam spousta volného místa). ovšem několik věcí mě tam zaujalo – jednak je to pohled směřovaný zcela jasně na firmy, což je užitečné i pro mě, aspoň si uvědomím jinou perspektivu. trochu zarazí důraz kladený na voip a naopak zcela pominutá otázka bezpečnosti a zabezpečení soukromí. ale zase jsem si uvědomil, co jsem nezmínil já: třeba google apps for your domain (gmail, google docs a calendar – na vaší doméně, se zachováním stávajících adres, zdarma nebo za poplatek). jinak bych polemizoval s několikrát zopakovaným tvrzením, že prostředí mapy a „prostorová orientace“ je lepší než text – osobně si myslím, že z map číst umím slušně, ale vím, že mnozí nikoliv. a třeba zmiňovaná hesla z wikipedie – u některých je jejich zařazení na mapě plus (zeměpis, dějepis), u jiných nevím, kam bych je v google earth umístil nebo k čemu by to bylo (matematika, fyzika). takže koupit? leda pokud vám to zaplatí firma :)

teď pár novinek a objevů z řad služeb: facebook (který dosud v čr nepoužívá skoro nikdo) otevřel svoje prostředí a teď se v něm dá kromě fotek a videí (přístupných i pro neregistrované, ne jako dřív) sdílet i kde co dalšího – na jednom místě tam mám taky del.icio.us a last.fm profil. kdyby to dostalo českou lokalizaci, tak to bude mít imho slušné šance. last.fm už není nezávislé – koupila je CBS, stumbleUpon (plugin do firefoxu na doporučování stránek = nechutný žrout času, který jsem musel odstranit) se dostalo pod eBay. google taky pokračoval, a představil několik novinek – za zmínku stojí aspoň streetview nebo akvizice feedburneru. pokud sledujete s napětím přípravy na americké prezidentské volby 2008, neměla by vám uniknout stránka techpresident. zjistíte tam třeba, kolik přátel má hillary na myspace a podobně. a teď pro tvůrce videoobsahů: jestli chcete dostat za svou úžasnou tvorbu peníze, dávejte svá videa na revver. funguje to tak, že na konci se zobrazí reklama. když na ni někdo klikne, půlka je vaše, půlka revveru. platby přes paypal. a pak jedna šikovná věc pro on-line úpravu obrázků: phixr – můžete v něm zvětšovat, převracet, efektovat, dělat rámečky, přidávat text, prostě nejrůzněji upravovat – a nakonec nahrát fotku na nějakou webové úložiště. já třeba svou pokusnou fotku na flickr.

(tohle všechno bude v dohledné době anglicky a tady už jen drby a kavárenské povalování… hádky o zewlování, hloupé on-line hry a podobně.)


Archivní komentáře

(Misha – 05.06.2007, 22:45:24 – – WWW)

díky za zmínku :)

vezmu ti postupně:

– na pana Donáta a jeho knížku mám podobný názor, holt jsem si to musel za ty dvě stovky potvrdit :)

– o jakém Rosťovi je řeč?

– vyzývám tě na souboj v angičtině :)

(onanym – 05.06.2007, 23:13:58 – – )

ja uz sa tesim na ty drby.. no fakt:)

Odborné vs. osobní (Johanka – 06.06.2007, 13:16:10 – – WWW)

V anglosaských zemích je kromě blogů odborných i silná tradice osobních deníčků umístěných on-line. Z ní jsem také vyšla – v roce 2000 jsem experimentovala se službou diaryland.com, pak jsem se zaregistrovala na legendárním livejournalu. Kde jsou ty časy… Kromě jiného jsem zjistila, že prostě o sobě před zraky internetové veřejnosti nějak psát nedokážu. Ale blog jako nejlevnější marketing má obrovský potenciál. Ještě před pár lety by mě nenapadlo, že blogy začnou být brány tak vážně, že se blogováním dá i (při)vydělat. No, uvidíme. :-)

2misha (AdaMM – 06.06.2007, 13:22:55 – – WWW)

rosťa je v odkazech vpravo :) klíčové slovo: kometa :)

(Misha – 06.06.2007, 13:55:18 – – WWW)

no jo, pak mi to došlo. Holt já ty vaše interní pojmenování neovládám, honoráře dostává na pseudonym :)

(deep – 13.06.2007, 14:23:16 – – WWW)

Toto je najlepšia diplomovka akú som kedy čítal.


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.