:: poslední prázdniny


moje studia skončila, a tak je pravděpodobné, že letošní léto znamená jednu z posledních šancí užít si prázdniny. ale peněz mnoho není, a tak z ambiciozních plánů sešlo – výjimkou byl týden na slovensku a v maďarsku. feat. učení se maďarštiny, optimistický pohovor, založení sekty, fotky, starání se o batole a jiné zábavné věci.

trapně zase hospitality club  – co to je, již asi netřeba vysvětlovat. vám. zato čtenářům lidovek ano: výsledek je možná takový sebestředný, ale tak znělo zadání :) online verze zde: Necestujte. Jeďte na návštěvu! že mě naštěstí nakonec neztrapnili fotkou u počítače s baťohem, můžu sem dát i verzi s nascannovanými fotkami. část 1 2 3.

v praxi jsem si vzápětí obohatil svoje zkušenosti o jednu HC cestu. nejprve jsem strávil dvě noci v bratislavě. jason nezklamal – první večer jsme strávili v café / knihkupectví next apache (čti: niech sa páčí). živý blues band, plzeň, a lidi mnoha národností. druhý den odpoledne se mi zadařil pohovor, takže jsem si pak mohl v klidu vychutnat transformers  – výběr nebyl na mě, jason teď bydlí se svým landlordem romanem a jeho dvěma bilingvníma slovensko-australskýma klukama. večer ještě trochu zewlování. ve středu jsme vyrazili na budapešť, po cestě dvě nehody (=kolony), hrozné vedro – na místo srazu (ostrov/park margarita uprostřed dunaje) jsme dorazili přesně včas. před večerní akcí jsme ale potřebovali nutně sprchu, takže jsme opustili HC/CS partu a místo toho nakonec trávili pár hodin naproti řetězovému mostu, nad tunelem… super místo na outdoor zewling. ještě před tím jsme se však domluvili s holkama, co jsme je potkali na srazu, že se připojí k naší výpravě na kemp so Súru. cestovaly v sestavě Sophie, Hanna a Samuel. k nim přijdete mě a mariusze s paolem (ti mě v brně naložili do auta mariuszovy sestry, které, jak neopomněl asi 30x zdůraznit, nemá klimatizaci). výsledek byl naprosto monty pythonovský sled skečů, které byly zcela silly. znásilňování polštářů a vznik sekty ucívačů santa clause, neustálé vaření kávy, hraní si samuelem – taky došlo na stolní fotbálek, trénování němčiny, učení maďarštiny (viz níže), překvapivá setkání, návštěvu místní diskotéky, spaní pod hvězdami a ahoj vodku. celkově nemalá akce – pěkné fotky má hlavně wim. pár jich mám i já.

pár užitečných frází (další jsou právě u wima na fotkách) maďarsky:

jmenuji se … = … vagyok [váďok].
ano / ne = igen / nem
díky = koszonom [kosonom]
Jak se vede = Hogy vagy [hoď voď]
promiňte = bocs [bóč]
pivo = sör | půlitr piva = korsó | lahváč = üveges
sklenice vína = egy pohár bort
miluji tě = szeretlek
máte kondomy? = van gumid?

za správnost neručím a byl jsem líný ověřovat ;) na fotkách je ještě vidět „mám černý pásek v karate“, takže dohromady tak v zásadě všechno, co můžete potřebovat. jinak mě překvapilo pár podobných slov… kromě poháru je to taška, koláč a čapka :) jinak jim není rozumět nic. věta „neumím maďarsky“ byla ze všech ta nejnesrozumitelnější a skoro bych podezíral organizátory, že nám podstrčili něco jako „jsem bytost nehodná tak úžasného jazyka jako je maďarština“ (v lepším případě). maďaři se jinak ovšem ukázali ve skvělém světle, včetně místní mládeže (tak trochu jsem čekal na dýze rvačku, ale nedošlo k ní, a vyhecované fotbalové utkání bylo taky ok).

v neděli jsme dojeli jen v naší malé sestavě na balaton. je to tam děs – retro ein kessel buntes. v pondělí jsme se odpoledne rozdělili: kluci zamířili na další sraz k břehům černého moře do rumunska a já jel s holkami a na zadním sedadle bavil samuela. hrozně šikovný kluk. kombajn nám udělal něco fotek v úterý na petrově (předtím jsme byli u kapucínů v kryptě a zklamání, já tam byl tak po 18 letech a nikomu už to doporučovat nebudu: 60 korun za těch pár koster, to je teda (nic) moc!).

und das ist eigentlich alles. poslouchám last.fm rádia s divnými tagy (třeba „i am a party girl here is my soundtrack“ nebo „life in a postmodern world„), lenoším a ve čtvrtek jedu na svůj možná nejdůležitější pohovor – cíl wrocław…


Archivní komentáře

(onanym – 27.08.2007, 19:14:03 – – )

my sme sa tady taky trosku naucily madarsky… chybi ti tam geci!! jinak samozrejme moc moc moc zdravime:Đ

(Melly – 31.08.2007, 09:38:58 – – )

Čtvrtek? Včera? Jaké to bylo? Co z Tebe bude? :-)


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.