music.massage – module review show

(česká verze níže)

it seems like years… and yeah, probably that is because it was actually eight years since I released last music.massage issue. what was it, you ask. well, back in 90’s – unbelievable it might seem – there were few people into mp3s. the best music created / stored / distributed was in my opinion module / tracker music. why? with low size it was often better quality than first mp3s – since it wasn’t audio flow, but a file with samples and instructions how to play them. and the format was open: everyone could see the insides – e.g. how the song „works“ – each sample and the way how they were put together. it was a chance to remix and sample to the utmost level.

and for me it was an the early experience of seeing the raw power of internet. listening to a track i downloaded few hours ago i found out, that a swedish guy completed it less than 24 hours ago – that felt like a miracle. there was a flourishing community worldwide which gathered around some of the servers like scene.org and on irc channels. people used to meet on local and international events known as demoparties.

i was a big fan of demoscene and tracker scene, but not a coder nor musician so it seemed to me i couldn’t join a group myself. thus i started to organize some czech sceners around rachot (means rattle in czech), but after a while i got bigger ambitions. the cz+sk scene was rather a small one compared to many other countries and so i began to publish an internet review magazine in english (though it was crappy as hell back then) called music.massage. it was bimonthly issued, i chose tracks of different styles and places, based purely on the fact that i like it. eventually the audience grew and i also invited others (musicians from #trax usually) to contribute in so called „specials“ (their choice of music, often also their own design of an issue).

it had been great and it gave me the chance to meet some incredible people – few of them are my good friends continuously since these days. i love much of the music even now – though the quality of the sound is in many cases just horrible compared with today standards. but the ideas often survive. after reviewing more than 400 songs (which are together just slightly above 200 MB, but more then 36 hours of music!) i called it a wrap – in 2002 even biggest fans had to admit that the times have changed and mp3s and oggs are replacing modules – as new mastering technologies made modules obsolete.

i hoped for another project, but then it didn’t work out, i focused more on net art and slowly lost the touch with the demoscene. i still often listened to old tracks, but stopped searching for new ones and the music.massage website went out of my sight – to such extent, that for some time it was also completely off, though the download central on skylined has been up all the time. after eight years, there is my small contribution to anyone who might enjoy it – i repaired all the links and uploaded every single module to skylined so it should be available to those nostalgic lovers of module music. i plan to pick some of my all-time favourites in a possible future post :) one more comment: if you want to listen to these, i don’t recommend winamp – go for xmplay instead (small, super-fast, no need to install).

spread the word if you like it :)

– – –

zdá se to jako roky – což bude asi tím, že to roky jsou. skoro přesně před osmi lety jsem zveřejnil poslední vydání music.massage, což byl anglicky psaný magazín o trackované hudbě. co to bylo? věřte nebo ne, v 90. letech ještě nevládly mp3 světu a nejlepší hudba se tehdy vytvářela / vyměňovala v rámci tzv. trackerské scény – soubor byl menší a nejednalo se o komprimovaný stream (tok) audiozáznamu, ale o soubor se samply a návodem, kdy, co a jak přehrát. proto mohla mít pětiminutová písnička třeba 200 kB (ale ze stejného důvodu byly většinou tracky bez vokálů). nejen že byla hudba zadarmo, ale hlavně opravdu otevřená – to znamenalo, že bylo možné otevřít si soubor a podívat se, jak a z čeho autor skladbu vytvořil, samply se přebíraly a upravovaly a remixování nebylo nikdy snazší.

pro mě to byla zcela nová zkušenost – jeden z prvních okamžiků uvědomění si změn, když jsem v roce 1998 stáhl písničku od švéda a doma zjistil, že ji poslouchám méně než 24 hodin poté, co ji dokončil. demoscénu, ze které tihle muzikanti vycházeli, jsem obdivoval, ale sám jsem nic neuměl, a tak jsem začal organizovat lidi a vznikl v létě 99 rachot. jenže – rychle jsem si uvědomil limity cz+sk scény a začal jsem psát recenze anglicky a publikovat je dvakrát měsíčně ve formě článků+obrázku+hudby ke stažení.

vybíral jsem čistě podle svého vkusu, vždy osm skladeb různých žánrů, stáří a formátů – jak postupně rostla návštěvnost, různě jsem se stěhoval a postupně se ke mně přidali „hosté“, obvykle muzikanti (z kanálu #trax na irc), kteří dodávali svoje „speciální čísla“ – vlastní výběr, často vlastní design. bavilo mě to moc, potkal jsem tak spoustu lidí, s některými jsme dosud dobří kamarádi :) ale v roce 2002 bylo jasné, že moduly jsou technologicky překonány a s novými možnostmi masterování a podobně je čas to zabalit.

měl následovat další projekt (opět recenze, ale větší tým a už nikoliv moduly, ale mp3/ogg), ale já se nakonec soustředil na net art, ostatní měli svoje priority a moje kontakty se scénou se postupně utlumily – dokonce natolik, že občas byly stránky music.massage offline. díky adminům scene.cz a skylined.org nikdy ne úplně a na dlouho (díky!), ale samozřejmě postupně přestávaly fungovat odkazy.

takže jsem se k aktualizaci dostal v podstatě po osmi letech od konce projektu – nahrál jsem všechny skladby, snažil se opravit všechny odkazy a tak si to užijte. i když po stránce kvality zvuku je to dnes často bída, ty nápady tam pořád jsou a mně se spousta těch písniček dodnes moc líbí. je to jen o trochu víc než 200 MB a přitom přes 36 hodin hudby… můžete si je stáhnout zvlášť nebo po jednotlivých číslech v archivu na skylined. pro přehrávání doporučuji vykašlat se na winamp a vyzkoušet xmplay (rychlý, malý, bez nutnosti instalace a se skiny, jeden vypadá přesně jako winamp). ještě plánuju přidat update – jakmile budu mít od tomáše vtípila jeho diplomku: Trackovaná hudba jako bezděčná avantgarda, tak sem hodím link :) ale kupodivu jsem našel diplomku z úplně jiného oboru, která se trackovanou hudbou taky zabývá – eliminace šumu při renderování hudby :)

a příště zase na nějaké normálnější téma.

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.