:: úvahy třicátníka

i když jsem byl přesvědčený, že rok 2012 bude dosti zásadní a plný změn, ani mě nenapadlo jak moc. takže pokud jste mě dlouho neviděli, radši si to koukejte přečíst, ať nejste moc překvapení :) zároveň je toto poslední příspěvek na tomto blogu: můj „domácí“ server bloguje.cz to po necelých deseti letech balí a tak tento blog najdete do budoucna na zbiejczuk.com/blog :)

obvykle nechávám ty nejdůležitější informace na konec, ale tentokrát vás nebudu napínat a vybalím to hned na start. pokud půjde vše podle plánu (a já doufám, že ano), tak v srpnu změním svůj status na Facebooku na „ženatý“ a v první polovině listopadu budu všechny spamovat s fotkama novorozeněte – a to vlastního :)

v zásadě by to asi na příspěvek na blog stačilo, ale když už jsem to tady otevřel, tak ještě pár dalších marginálií. plány na nový úžasný web byly velké, ale s realizací se to ukázalo malinko komplikovanější, než jsem původně předpokládal. nejdřív jsem se zasekl na tom, že jsem ustoupil od plánu vše nahodit na zbiejczuk.com – nikdo to není schopný vyslovit ani napsat, nedá se to zapamatovat a hůř by se mi přesvědčovalo další lidi, aby tam psali. místo toho začala těžká cesta za hledáním značky, se kterou mi velmi pomohl Adam Hrubý (hlavně mě donutil utřídit si myšlenky). po několika iteracích jsme zamítli různé zajímavé názvy (část jsem si jich ale stejně zaregistroval pro případné pod-projekty: do této skupiny patří Care2Win.com a SocialObvious.com), shodil jsem ze stolu variantu, která se Adamovi líbila nejvíc (9Olives – podle mě super, kdybych měl rád olivy, tak do toho asi jdu) a nakonec se domluvili na názvu Babel Guide. proč průvodce Babylonem? social media – to je oblast zmatečná, proměnlivá, s tisíci hlasů – takový Babylon. a stejně tak oblast geografická, na kterou bych se chtěl zaměřit, tedy střední a východní Evropa – to jsou země, jejichž obyvatelé si navzájem nerozumí a neví toho o sobě moc – protože anglicky se o jejich projektech obvykle nepíše a vzájemně své jazyky neovládají. BabelGuide má ambici to změnit.
jak toho chci dosáhnout? cílem je spojit dvě věci, které mě baví – psaní a social media :) budu psát o povedených projektech (ať už formou zpravodajskou nebo více analytickou), dělat rozhovory se zajímavými lidmi z branže, občas se zmíním o nějaké praktické novince a možnostech jejího využití. moji největší devizou v ČR je to, že znám spoustu velice schopných a šikovných lidí, kteří dělají zajímavé věci. chci si ten okruh známých rozšířit do dalších zemí – a už na tom pracuji :) další zajímavou „vychytávkou“ pak bude koncept tzv. Facebook auditů (pracovně to mám pojmenované jako Check and Polish – omrkni a vylepši), kdy vezmu třeba pětici příbuzných stránek a zkusím je co nejobjektivněji porovnat, najít jejich plusy a mínusy a doporučit jim, co by šlo udělat snadno a přitom by zvýšilo úspěšnost daných stránek. předpokládám, že když to budu dělat dost dobře, zájemců o poradenství bude přibývat :)

nicméně, na nezájem klientů si nemohu stěžovat. sice jsme zdaleka ne každé jednání přetavili v business, ale i tak to bylo velice zajímavé. školil jsem už dvakrát v rámci WebExpo Academy (kdybyste věděli o někom, kdo potřebuje školení na téma social media, dejte mi vědět), ale speciální sedánek jsem absolvoval také ve společnosti CoEx.cz (moc fajn parta – doufám, že některé věci ještě posuneme společně dál), vyjel jsem si do hor s tiskovým odborem Masarykovy univerzity (i tady doufám v kontinuální progres např. na projektu GeoMuni), pomáhal jsem Mírovi a Jardovi z influencer.cz, budu svoji troškou přicmrndávat do projektu iCollege (za kterým stojí Jan Barta, Olda Neuberger, Petr Koubský, Ondřej Bartoš a další zajímaví lidé)… taky si mě našli v agentuře iCrossing (tip: dobře vyplněný LinkedIn profil dělá divy, zvlášť když přesáhnete 500 přidaných kontaktů) a domluvili jsme se na spolupráci, která znamená, že od dubna jsem content manager pro stránku BMW Česká republika (taky na Twitteru a Pinterestu!) a MINI Česká republika (ne, auto jsem nedostal, ale prý mi občas nějaké půjčí). taky jsem se seznámil s Honzou Hrnčířem, zajímavým člověkem, který stojí za filmem Rok konopí.

i letos mě můžete potkávat na různých konferencích. za sebou už mám politologickou konferenci v Brně, mezinárodní žurnalistickou session CEECom 2012, vyzkoušel jsem si i roli moderátora na konferenci na téma social media a finance a konferenci Social business. výstupy jsou jako obvykle k vidění na Slideshare. na podzim mě pak ještě čeká WebExpo.

abych nezapomněl na cestování – v druhé polovině ledna jsme v sedmičlenném týmu (já, Laďka, Terka, Bára, Šárka, Dawe a Koudy) podnikli náramný výlet do Indie. celý sice trval pouhých patnáct dní, ale využili jsme je vrchovatě. chtěl jsem o tom něco napsat, ale bylo by toho na hned několik příspěvků a už byste neměli chuť přečíst si ten zbytek, takže smůla – možná na to téma napíšu speciální článek, ale jak na to tak koukám, tak to nejspíš nedopadne :) bylo to prostě parádní :)

na léto žádné velké cestování neplánuju, ale moc se těším na dva velké festivaly. je to s podivem, ale nikdy jsem dosud nebyl ani na trenčínské Pohodě, ani na ostravských Colours. letos vypadá zejména ostravský line-up hodně našláplý (i když Björk nakonec nepřijede), tak jen doufám, že to nedopadne nějakým tím ušlapáním v tlačenicích v nových starých vítkovických prostorách. mezi tím je pár dní volna, to bych se rád podíval do Krakowa. v září pak chci spojit business se vzděláváním a s cestováním: Tomáš Pruša z lékařské fakulty mě nabídl možnost podílet se s ním na projektech, které připravuje – jako v podstatě jediný člověk, kterého v ČR znám, se věnuje tématu social media a zdravotnictví. a tak poletím poprvé do USA: na konferenci Medicine 2.0 do Bostonu. no a když už tam budu, tak bych se rád podíval i do NY samozřejmě :) (hint: máte zajímavé kamarády, se kterými bych se měl potkat? dejte mi vědět.)

dosáhl jsem také na svůj životní novinářský olymp: vyšel mi článek v brněnské Rovnosti – nehonorovaný sice, ale na krásné téma děti, rodiče a sociální sítě :) (krom toho se mnou vyšel i rozhovor jako s brněnským Polákem, komu budu fandit ve fotbale). jinak jsem spíš četl než psal. na extra super vydařené narozeninové oslavě (yup, už mám 30!) jsem dostal Kindle, první generaci, co má internetové připojení zdarma po celém světě. za sebou mám první e-knihu: finskou detektivku Léčitel (ovšem, jak si můžete přečíst v recenzi „Večery pod lampou pro apokalyptiky„, moc mě nenadchla). papírově toho mám rozečteno docela dost – už jsem přelouskal zásadní networkerskou knihu Nikdy nejez sám (není to špatné, aniž bych byl nafoukaný, přišlo mi, že toho většinu znám), přečetl jsem část povídek z půjčené antologie Extrémní sci-fi, odhodlávám se k Hře o trůny (dostal jsem od ségry úvodní dva díly), chválím Dannyho druhou knihu Svět tvoření (přijde mi tak nějak celistvější než jeho prvotina Kontrolor humoru) a musím také vyzdvihnout praktický dar od Petra Škyříka: knihu Ahoj tati, návod pro budoucí tatínky :)

co se hudby týče, byl jsem velmi příjemně překvapený z toho, jak zní nová N.O.H.A. – lístky jsem dostal od Laďky k narozeninám a šlape jim to náramně. konal se taky pro mě velmi překvapivý koncert: Čvachtavý lachtan v původní sestavě po 12 letech (bylo to naprosto vynikající). a ve vlaku i autě jsem teď nějaký čas v kuse poslouchal Girl Talk – All Day. z filmů jsme si nechali doporučit francouzské Intouchables a rozhodně jsme nelitovali.

mám za sebou taky krásnou sestřinu svatbu … a další svatby (včetně té vlastní) mě brzo (= pravděpodobně dřív, než napíšu další příspěvek) čekají. tak nám všem přeju, ať tohle šťastné období vydrží. je to věc nesamozřejmá a moc si jí vážím.

ps: bude to holka!

Archivní komentáře

(Quanti – 29.06.2012, 13:34:41 – – )
obrovská gratulace!!! a komu jsi teda fandil? :D

(Linki – 29.06.2012, 14:07:50 – MailWWW)
Check and Polish je s ohledem na geograficky puvod a soucasnou zemi pobytu moc pekna slovni hricka!

(Matěj – 29.06.2012, 14:46:50 – – WWW)
Adame, to jsou věci, gratuluju a držím palce, ať jsou holky zdravé!

(hawran – 29.06.2012, 14:47:36 – – )
mym kamaradum se rodi hlavne dcery. gratuluju! tohle je zasadni bod v zivote!

(AdaMM – 29.06.2012, 16:29:17 – – WWW)
quanti: no v jednu chvíli jsem si hlavně hodně přál, aby to nebyla remíza, při které by postoupili Rusové a Řekové :) jinak mi to bylo relativně jedno, ale fandil jsem slabším, čili českému týmu…

(AdaMM – 29.06.2012, 16:30:13 – – WWW)
Matěj, Hawran: pánové, díky – těším se moc :)

(Melly – 29.06.2012, 17:18:01 – – )
Hezkýýý! Gratuluju a držím vám palce.

(Alexx – 29.06.2012, 18:31:31 – – )
Congrats! Ne že bych to už nevěděl, některé věci se neututlají ;-)

(Veru – 29.06.2012, 20:51:54 – – )
Taktéž moc gratuluji, i když tam-tamy už předběhly příspěvek :)

(filipika – 29.06.2012, 21:04:49 – – WWW)
Wow! Blahopřeju!!!!

Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.