Brno-Londýn a sociální média

Tento týden jstem mě mohli potkat na E-travel fóru a školil jsem v Praze; ale žiju už zase jednou budoucností a to konkrétně přelomem srpna a září. Na co se chystám? Plánuju CEE Social Media Barcamp v Brně (aka BabelCamp) a hned poté bych rád reprezentoval Českou republiku v Londýně na Campus Party Europe :) No a aby toho nebylo málo, tak budeme přestavovat dům, co postavil můj pradědeček v Masarykově čtvrti podle návrhu kamarádů z aeiou.cz :) smlouvu se stavební firmou podepíšeme nejspíš dřív, než dojde na nový příspěvek a to si teda pište, že se těším a bojím zároveň :)

Ale k těm veřejnějším plánům: jak jsem avizoval už minule, 31. srpna se uskuteční v Brně CEE Social Media Barcamp – alias BabelCamp. Web mi nachystají ti nejpovolanější; Adam Hrubý a Honza Pospíšil (díky!). Ale už teď se můžete registrovat na FB eventu (má to jen orientační charakter – není to registrace) a tady poodhalím několik konkrétnějších detailů. Mám potvrzených více než 10 speakerů, nejen českých. O nové výzkumy se podělí Josef Šlerka, za SocialBakers bude prezentoval Rudolf Kvíz (kromě toho, že je to velký profík v sociálních sítích, tak psal taky moc zajímavý blog z favelly a založil taky jeden slavný fake Twitter účet), můžete se těšit na Michaela Kameistera (šéf agentury Die Socialisten – jediný FB preferred marketing developer v Rakousku), Pétera Kádase (maďarský social-media start-up BrandVocat) nebo polský tým start-upu SoTrender.com. O catering se postará kombinovaná sestava HotKarot (mrkev v rohlíku aneb Open Sauce) a Michal @rhd Hromas (můžete znát jeho blog Rozinky a mandle – a vařil taky na naší svatbě). Kapacita celé akce bude okolo 200 lidí, předpokládám, že zájemců o účast bude víc – proto doporučuju přihlásit se na Facebookovou událost a sledovat BabelGuide (i na FB) – protože právě tam se objeví informace o registraci :) moje prosba na vás: pokud máte zahraniční kamarády, kolegy či známé, které by podobná akce mohla zajímat, dejte jim o ní vědět.

No a jakmile BabelCamp skončí, vydám se v podstatě hned do Londýna na akci trochu větší: Campus Party Europe 2013. Loňská berlínská akce se mi docela líbila, i když – jak jsem psal – dokázal bych si představit, že některé věci by mohly být naplánovány jinak. No a vypadá to, že tým CZcampuseros na řadu těch připomínek reagoval a nějakým způsobem se projeví v letošním ročníku. O co vlastně jde? Asi o největší „geek party“ v Evropě. Není to SXSW, ale na osmi stagích se objeví stovky speakerů na všechna možná témata – od programátorů, přes design, umění, hry až po sociální sítě. A tady to vypadá, že pokud se zadaří, mohl bych letos reprezentovat Česko i já :) otázka ovšem je: mám nosné téma pro mezinárodní publikum? Pokud by vás něco napadlo, tak mi dejte vědět, zatím trochu tápu… Hlavním sponzorem je O2 a i letos bude zajišťovat dopravu do Londýna (lístek aktuálně stojí v „early bird“ variantě 60 liber, s dopravou zdarma). Kdo natočí video nebo dodá foto-román, může to mít zadarmo komplet. Doporučuju sledovat @CZCampuseros a těším se do Londýna.

Minulý týden jsem strávil mimo jiné na Národním semináři informačního vzdělávání. Kromě zajímavých hostů (Vladimíra Dvořáková a Ondřej Šteffl – který chválil knihovny, ale stejně mu přítomní „nedali“ nic zadarmo a docela se opřeli do jeho kritiky školského systému) šlo hlavně o část s workshopy – já měl připravený workshop na téma Sociální média jako nástroj pro osobní i profesní rozvoj. Při té příležitosti jsem v podstatě sám pro sebe objevil kouzlo Facebook listů. Ostuda, že až teď, že? Na druhou stranu, díval jsem se, že nejsem sám; ani moji kolegové „z branže“ to moc nevyužívají. A přitom je to docela praktická věc: můžete si nastavit „verzi“ newsfeedu, třeba podle témat. Několik jsem si jich pro sebe udělal, další jsem pro vás našel, třeba se budou někomu hodit (a moje otázka na vás: máte své oblíbené? napište mi je do komentářů!) – na jednom místě tak uvidíte všechny příspěvky daných stránek (či lidí), nepletou se vám se zbytkem Newsfeedu. Někdo to používá např. pro sledování konkurence nebo nějakého oboru či zájmu, Jenda Perla zase na polední menu brněnských restaurací :)

A ještě pár úlovků z poslední doby:
Úplně krutá věc – už několikrát jsem doporučoval blog o mapách Strange maps – ale dvě jejich věci mě úplně dostaly. První je rozdělení USA podle křestních jmen narozených dívek a chlapců. Emmu i Sofii jsme docela zvažovali, tak je vidět, jak trapně průměrní jsme! Druhá je okrukrová mapa Evropy (v příspěvku jsou ve skutečnosti mapy dvě, kromě okurek ještě pomeranče – očividně je to z jednoho zdroje, který se mi ovšem nepodařilo doledat, nevíte někdo, odkud to může být?). A do třetice ještě jednu mapu odjinud – ta se zabývá regionálními rozdíly v americké angličtině.

Na United Islands jsem nebyl (místo toho jsme si dali oběd v Café Era a pak procházku v Mariánském údolí), ale byl bych se určitě podíval na The Citizens (kampaň O2 Free se mi moc nelíbí, ale song vybrali dobře), ale třeba taky Danjál, kteří nás hodně příjemně překvapili loni na Colours.

Ještě jeden hudební tip: poslední album Apollo 440 – The Future’s What It Used To Be. Asi už na ně všichni zapomněli, takže tohle album podle mě proběhlo docela bez povšimnutí, stejně jako třeba tenhle drsný klip k songu A Deeper Dub. Ale na cvičení dobrá věc, má to vcelku šťávu. Jo a pokud se mě budete ptát na názor na Daft Punk, tak za mě dobrý! Poslední tip je na blog Neoluxoru, kde mě Olga Biernátová ukecala na recenzi krásné dětské knížky Můj medvěd Flóra :)

A to je pro dnešek vše. Příští příspěvek možná už za týden :)

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.