Schůzka sám se sebou

Vymyslel jsem, že budu psát pravidelně(ji): stejně jsem to chtěl (už dávno) a taky to víc pasuje do systému, na které teď trochu pracuju (snažím se maličko lépe sebe-organizovat: cílem je flákat se příjemněji a efektivněji, když mě nebude zužovat stres z toho, co všechno bych měl dělat a nedělám). První příspěvek jsem měl v plánu napsat už minulou neděli, ale nebylo z toho nic; takže je otázka, jestli jsem to vzal úplně za správný konec…

Před časem jsem se zúčastnil Marketing Monday (díky organizátorům, zejména Pavlíně z H1.cz za pozvání), kde jsem měl možnost chvilku vykládat o tom, co dělám pro BMW. Myslím, že to zaznamenali i ti méně všímaví – starám se české pobočce o FB a TW (a o FB MINI). Je to jedna z nejzajímavějších dlouhodobých zakázek, na kterých jsem měl tu možnost se podílet. A i když bych některé věci dělal jinak (jako za celou značku), tak mě to opravdu baví. Ono mít stránku se sto tisíci fanoušky (téměř – koukejte se přidat, ať tu magickou hranici překonáme), z nichž mnozí opravdu žijí vaší značkou, to je po bankách a pojišťovnách docela příjemná změna. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku, mám pro vás prezentaci (a mimochodem, cením si toho, že v soutěži Tweet roku jsme skončili s bramborovou medailí mezi firemními účty).

Z jiného soudku: už loni na podzim jsem na iCollege (mimochodem, můžete se hlásit na příští semestr – určitě to bude zase stát za to, ohlasy jsou velmi dobré, lektoři zajímaví a nad tím vším stojí jako garant vynikající Petr Koubský; na podzim se snad jako lektor objevím i já) setkal s Petrem Ludwigem. Ve společném bloku s Tomem Barankem z Melvil Publishing vykládal o prokrastinaci a o tom, jak s ní můžeme bojovat. Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou, že bych se mu ozval a zeptal se ho, jestli bych k němu mohl chodit. Jen jsem si připadal trochu divně, platit si kouče na osobní rozvoj (kdo mě zná, tomu asi nemusím moje rozpaky vysvětlovat – prostě to není úplně můj styl a z těch rozvojových knížek všeho druhu jsem si vždycky dělal legraci). Když se potom sám ozval, že by se rád potkal kvůli své připravované knížce, ušetřil mi ten první krok. Už dlouho jsem si s někým na první pokec tak dobře nesednul: jednak mě to hrozně bavilo a hlavně jsem si uvědomil, že spoustu věcí vidíme úplně stejně (včetně lehkého opovržení korporártním bulšitem). Dali jsme si povedený brainstorming ohledně knihy a rovnou jsme se domluvili na konzultacích. Je to teď skoro dva měsíce zpátky a můžu hodnotit: nepřevrátilo mi to život naruby a nejsou to žádná kouzla. Pořád je to na vás: nečekejte žádný neurorestart. Ale jsou to jednoduché nástroje, které vám mohou pomoci být efektivnější, a jdou dohromady s tím, že má smysl přemýšlet nad motivací. Chcete efektivněji dělat něco, co vás nebaví? Je jasné, že lépe to bude fungovat, pokud se zaměříte na něco, k čemu máte reálně vztah.

Zmíněná kniha se jmenuje Konec prokrastinace a její název trošku klame; podle mě není tak úplně o prokrastinaci jako o tom, že je dobré se zamyslet, co chcete v životě dělat a pak se do toho pustit. Není to ani o svobodě v práci, ani o čtyřhodinovém pracovním týdnu – je postavená mnohem víc na tvrdých faktech a zkušenostech z praxe. Četl jsem z ní různé části a teprve se chystám přečíst si ji celou, ale i tak se nebojím ji z celého srdce doporučit všem, i těm, kdo se o podobné věci nikdy nezajímali – nebo vlastně právě jim (protože fanoušci Melvilu a GTD a osobního rozvoje už si ji nejspíš přečetli). A kdo nevěří, ať dá na Michala Kašpárka.

Mimo jiné taky díky Petrovu doporučení jsem se s kolegy Mirkem a Jardou z KII domluvil, že naše fungování by si zasloužilo větší organizovanost a tak na zkoušku plánujeme najmout projekťačku, která by naši kreativní chaotickou (ne)organizaci práce pomohla hodit trochu do latě. Zároveň jsem se rozhodl, že nebudu – alespoň prozatím – organizovat veřejná školení sám (protože mě to ani moc nebaví, ani nejde) a svěřil jsem to Pavlovi Šímovi z RobertNemec.com. Už 20. června můžete proto přijít na moje školení Sociální média a jejich využití pro pokročilé v Praze a v budoucnu budou vypsané samozřejmě i termíny v Brně. O den dřív bude zase moderovat panel na E-travel fóru a už příští týden jsme i s Laďkou na Národním semináři informačního vzdělávání (alias „Náser“), na což se i po zkušenostech z loňska fakt těším. Vzdálenější v čase je potom Léto s internetovým marketingem, kterou organizuje Marek Prokop (budu tam spolu s Adamem Hazdrou nebo Vilémem Rubešem, těším se velmi!).

Zúčastnil jsem se setkání serveru Navolnenoze.cz – bylo to opravdu zajímavé a doufám, že jsme s Evou Illésovou pomohli některým zájemcům s jejich dotazy a námitkami. Letos budu chybět na srazu / školení ve Valticích, ale určitě ho doporučuji, pokud máte volný příští víkend, neváhejte. No a pro mě to taky znamenalo, že jsem se hecnul a koupil letenky do Nice, kde bude Robert a ostatní digitální nomádi trávit část léta. David Grudl se vrací do ČR o týden dřív a tak ho tam vystřídáme.

Docela se podařilo nakopnout BabelGuide, vyšel rozhovor s Lukášem Kořínkem, Jelenou Jovanović (ten mi dal fakt zabrat), článek o fenoménu Jaromír Jágr a jeho Facebooková stránka – a další už se chystají.

Několik textů, které byste neměli minout: určitě si přečtěte trefný komentář Pavla Šplíchala (Prigl.cz): Dokonalá generace Y je fikce – oproti článku v domovském médiu „Unuděný flákání rozkvétá na troskách střední třídy“ se tady pouští pryč ze své vlastní sociální skupiny, ale to je právě to, co spousta lidí neumí. Osobně jsem stále přesvědčenější, že jsem členem sice šťastné, ale zanedbatelné menšiny, která může jen doufat, že se přes ni nepřevalí kolo dějin stejným způsobem, jako to provedlo skoro každé předchozí generaci. Osobně se mohu myslím hrdě přihlásit jako „kašpárkista“ (díky Michale, aspoň to nemusím psát sám).

Dora roste jako z vody – a díky ní jsem nakonec (místo Vodňanského – jeho novou knížku si nekupujte) jsem pro Olgu Biernátovou napsal jako svou první recenzi na Neoluxor blog recenzi na knihu Můj medvěd Flóra Daisy Mrázkové. A s Dorou souvisí ještě jedna věc – zejména v Praze je teď mezi mými kamarády těch dětí tolik, že se mi rodí v hlavě zběsilý plán na mimi-networking :) Vincent, Valerie, Brigitka, Peter, Emma, Mara, Čenda – možná i nějací přespolní hosté – to by mohla být legrace.

A kdo se dočetl až nakonec: v nejbližších dnech s tím vyjdu už oficiálně – rozhodl jsem se uspořádat CEE Social Media Barcamp. Vím, barcampů je tolik, že i týpek, co nás nedávno stopnul, organizuje ten pivní v Rosicích, ale tenhle by měl být jiný hlavně v tom, že už mám potvrzenou účast speakerů z pěti zemí, celý bude v angličtině a bude celý o sociálních médiích – prostě velká paráda. S organizací mi pomáhá Olga, ale přidat se můžete i vy! Než se spustí web, tak je tu FB event.

Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Schůzka sám se sebou

  1. Quanti říká:

    s Brigitkou jsme pro každou špatnost! já už mockrát zvažovala cestu do Brna, ale pořád se mi to zdá nějak daleko… :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.