2013 – rok s Dorou

Asi jsem dosud nezažil nic tak intenzivního, jako je první rok s prvním dítětem. Vlastně bych ani nemusel nic víc psát; rok s Dorou je hlavní téma a vše ostatní je vedle toho relativně podružné. Ale protože to je zkušenost stejně tak zásadní jako nepřenosná, po vzoru dalších jsem si řekl, že bych mohl zaznamenat, kdo či co mě (mimo jiné – je to jen takový letmý výběr) nějakým způsobem inspirovalo nebo zaujalo v tomto roce (zejména ve smyslu spolupráce)…Takže abecedně – a začínaje omluvou mnoha těm, na které se nedostalo.

aeiou.cz (Jan Vojtíšek a Jakub Staník) – letošní rok byl mimo jiné ve znamení přestavby domu, který před 90 lety postavil můj pradědeček v Masarykově čtvrti v Brně. Loni jsme se rozhodli vzít si hypotéku na rekonstrukci, během které se z dvou propojených bytů udělají dvě samostatné jednotky a k tomu přibude půdní vestavba. Tak se i stalo a přestože původní plán (slavit Silvestra v novém) nám tak úplně nevyšel, vypadá to, že v 1Q 2014 se asi do nového bydlení reálně nastěhujeme. Myslím, že to byla velká škola pro nás i pro architekty a dnes bychom nad některými body už uvažovali jinak (dobrá rada: nespěchejte, kontrolujte rozpočty oproti projektu, aby vám tam NIC nechybělo) – ale myslím, že nakonec to bude super. Podívejte se na fotky projektu a realizace. Asi se k tomu na blogu ještě vrátím detailněji – až bude hotovo.

BabelCamp – pro mě osobní projekt roku, neziskový a přesto velmi přínosný. Povedlo se mi sehnat sponzory (100k+), řečníky (30, z toho třetina zahraniční) i návštěvníky (200+) a udělat celodenní akci v angličtině. Měl jsem fajn pomocníky, super velké díky patří zejména Cimes deli (nejvíc nejlepší catering, který v evaluaci vyhrál nad VŠEMI speakery), Flédě (čili hlavně Adamovi Pitrochovi), Adamovi Hrubému a Pospovi (Adamovi za design, logo a název a Pospovi za to, že web fungoval tak jak má), Lence Kučerové (za pomoc při prvním propojování do zahraničí) a Ramonovi Mutyabovi (protože na poslední chvíli vyřešil palčivý problém – totiž wi-fi).

Jindra Fáborský – nejprve jsem si velice užil vystoupení i poslouchání na Internet Marketing 2013 v Olomouci a pak už jsem jen sledoval, jak se chystá Marketing Festival (a jsem rád, že jsem mohl maličko přispět aspoň do e-booku). Líbí se mi i Jindrův blog a jsem si jistý, že o něm ještě hodně uslyšíme :)

Martin Felcman – spolupracoval jsem s Martinem na různých projektech nejen letos – a myslím, že jde rozhodně správnou cestou. Nevyhnutelně tak samozřejmě zdražuje ;) ale přesto ho všude rád doporučuju. Mám radost z našeho společného projektu ManageYourLikes (takhle do nového roku je jistě na místě odlajkovat staré a nesmyslné stránky, takže šup na to) a těším se na další.

Michal Hanych (simpletax.cz) – tady se těším hlavně na to, co teprve přijde: vyúčtování osobní i firemní (pro Kii s.r.o.), nicméně už teď mám radost z toho, že jsme dostali tip na Michala, protože to není jen tak ledajaký účetní, ale kreativní osobnost :) plus díky za sponzoring BabelCampu!

KISK – tým Kabinetu informačních studií a knihovnictví mě baví dlouhodobě. Rád tam učím, spolupracuju na nejrůznějších projektech a nebo se prostě jen účastním akademického života – v té formě, jak bych si myslel, že by to mělo být: v dialogu s ostatními, a to včetně studentů. Letní škola, APLS projekty, Centrum pro inovace a design služeb – a spousta dalších projektů. Díky Petrovi Škyříkovi, že to celé vede správným směrem!

Tomáš Liška (Bfit.cz) – jednou z podstatnějších změn v mém životě bylo i rozhodnutí začít cvičit a změnit životosprávu. Shodou okolností mi v tom měl pomoci právě Tomáš – a výsledkem je, že změnil nejen moje návyky, ale taky několika blízkých lidí, u nichž jsou ty změny ještě mnohem výraznější :) ale možná ještě podstatnější pro mě je to, že jsem získal člověka, se kterým se pravidelně potkávám a můžu debatovat o podnikatelských plánech (jeho i svých), politice, hudbě, designu – no prostě super. Můj trenér je autorem sloganu Zlatopramenu a plánuje vydat steampunkovou deskovku: kdo z vás to má?

Petr Ludwig – Petra jsem slyšel ještě v roce 2011 vykládat na iCollege a tak se mi to líbilo, že jsem přes svoji skepsi vůči všem „koučům“ měl chuť se s ním domluvit, jestli by mi nějaké ty hodiny nevěnoval – a on se mi ozval sám, že by rád, kdybych mu pomohl s propagací Konce prokrastinace. Myslím, že jsem mu nakonec nic moc chytrého neporadil, ale kniha uspěla fenomenálně a já si většinu technik pod Petrovým vedením vyzkoušel (a následně se na ně vykašlal – přesto však hodnotím naše setkání jako velice přínosná). Dlouho jsem neměl s nikým „novým“ takové flow – a to bez jakékoli intoxikace :)

Jana Plotková – najít toho správného „juniora“ do firmy je vždycky hrozně těžký úkol (musí být zároveň dost schopný a zároveň dost levný, nesmí vám dát po třech měsících košem, musí zvládat vaše rozmary a měla by s ním být sranda) – s Janou jsme udělali dobře. Tak nám ji neberte, díky.

Marek Prokop (a Léto s internetovým marketingem) – spolupracovat s Markem je myslím pro každého čest; jeho Léto s internetovým marketingem je výjimečná akce, která přivede na týden na jedno (krásné) místo mnoho velmi zajímavých lidí z oblasti internetového marketingu. To, že jsem letos mohl být po boku Adama Hazdry, Viléma Rubeše a Honzy Tichého – k nezaplacení.

Laďka Zbiejczuk Suchá – Laďka je boží: i když tráví většinu času s Dorou a je nejlepší máma, rozjíždí také výše zmíněné Centrum pro inovace a design služeb, učí na KISKu, vyhrála cenu MARK 2013, kromě svého webu 100metod udělala ještě několik dalších, má velký podíl na detailech projektu rekonstrukce a nápad na BabelCamp (a na několik dalších projektů, které bych ještě rád realizoval) byl její.

A potom aspoň telegraficky několik doporučení, koho se vyplatí podle mě sledovat, takové koncoroční #ff:

  • Michal Berg (pro mě naděje v lepší budoucnost Strany zelených – a taky super kamarád, co vždycky pomůže; držím palce)
  • Lucie Galčanová (moje nejlepší spolubydlící – ever)
  • Jakub Horák (spolumajitel TBWA a klávesák ve Vanesse a očividně iluminát nejhrubšího zrna)
  • Miloslav „Kombajn“ Hamřík (znám ho léta a jsem rád, že jako editor soc. sítí Radiožurnálu se pracovně konečně našel)
  • Michal Kašpárek (jeho články na Finmag.cz znají všichni, ale víte, že má taky „výpiskový blog„?)
  • Petr Koubský (těším se na to, jak se bude dařit jeho projektu 067.cz)
  • Tomáš Pruša (největší odborník na sociální sítě ve zdravotnictví, skvělý pedagog a zbytečně skromná osobnost – jen sehnat ho je někdy trabl)
  • Josef Šlerka (příští rok už druhý v Křišťálovce nebude, to se klidně vsadím – nebo už jsem se vsadil?)
  • Irena Šmérková (moje sestra už je šperkař-profík, držím ji palce)
  • Pavel Ungr (Pavel nově na volné noze, s ním a celou partou okolo Marketakov.cz se chystám volně spolupracovat – už v lednu tam mimo jiné chystám školení)
  • Robert Vlach (byl jsem rád s digitálními nomády v Nice, ale Roberta a jeho názorů si vážím celkově hodně, je to velmi zajímavý člověk)
  • Michal Zlatkovský (řekl bych „na Brno dobrý“, jako klišé na závěr by to mohlo stačit – fejsbuky iDnesu jsou v dobrých rukou)

Takže tak. Mějte se fajn a držte mi do roku 2014 palce. Plány jsou velké :) ahóóóóój!

Dora zdraví!

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na 2013 – rok s Dorou

  1. Pingback:Ohlédnutí za rokem 2013 aneb investice do vzdělání je pro mě ta nejlepší cesta | Kvasnička Jan - Blog

  2. Martin říká:

    A já myslel, že účetní mají prostě v popisu práce být kreativní :) Krásný dům a pěkný popis roku – všechno nejlepší do dalšího

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.