:: drobné postřehy, na které se dříve nedostalo…


„it’s the little differences. a lotta the same shit we got here, they got there, but there they’re a little different.“

„examples?“


protože (ač se to z mých zápisků možná nezdá) se tady nic tak extra neděje, děláme v jednom kuse totéž a když nepracujeme, tak se obyčejně flákáme (já si přivezl hafo studijních materiálů o nových médiích, ale nějak jsem se k tomu pořád nedokopal) – sedíme u televize, já si čtu deníky adriana mola (a taky jsem si koupil od hemingwaye fiestu), kecám se simonem a pak spím a spím… v podstatě není ani nic tak zábavného, o čem by stálo za to psát. tak jsem si řekl, že pokusím dát dohromady něco málo o různých drobnostech, které člověka v anglii (nebo aspoň mě) nejspíš zaskočí…
zásuvky – že v anglii mají jiné zásuvky, na tom jsem byl připraven (dobře si pamatuju, jak jsem loni v červnu s lukou obrazil všechny elektro obchody a nikde neměli adaptér, takže hračky dovezené z londýna mohl klidně hodit do kouta… ale že 95% zásuvek má vlastní vypínač, takže je musíte nejdřív zapnout – to by mě teda nenapadlo…
pinta – nevím proč jsem žil v představě, že pinta je míň než litr. to je ovšem pravda v usa, americká pinta je podle mého chytrého slovníku přesně 0,473 litru. anglická má ovšem 0,568 litru! a je nezvyk, že krigl piva se čepuje až po okraj sklenice, takže většinou přeteče. to je bráno jako zcela normální a správné. naštěstí si hosti chodí pro pití na bar a odnáší si ho sami (u čehož je docela často lituju). já se svýma vyklepanýma rukama bych tady pití nosit vážně nechtěl.
kohoutky – co může být divného na kohoutcích? nic, až na to, že většina umyvadel má zvlášť vývod teplé a zvlášť studené vody. vlevo je teplá, vpravo studená, uprostřed nic. namíchat si vlažnou nejde (a ještě je obvykle teplá vařící).
marmeláda – pokud máte rádi chuť pomerančové kůry, je pomerančová marmeláda to pravé pro vás. jinak můžete celou pixlu hodit do koše. to je přesně to, co s ní asi udělám já. jíst se mi to teda nechce a nenapdá mě žádné jiné využití.
kulečník – v hospodě máme kulečník tak polovičních rozměrů než jsou běžné u nás. hraje se podobně jako u nás, ale koule nejsou celé a půlky, ale červené a žluté. nerozehrává se (myslím jako třeba poté, co někdo zazdí bílou) z čáry, ale z celého prostoru za ní a nemusí se hrát přes půlku. taky se černá smí zahrát kamkoliv, nejen do protější. hrají všichni a hrají slušně. já vyhrál dvakrát, z toho jednou byla protihráčka opilá a podruhé simon zakončil hru tím, že mu tam padla černá i bílá.
okna – otevřít okna dokořán, to se v anglii asi moc často nestává. skoro všechna se totiž vysunují nahoru. líbí se mi to, můžu tak o dost pohodlněji sedět v okně a čumět dolů na ulici :)
peníze – stupidnější měnu než je libra, aby člověk pohledal. bankovky jsou v oběhu celkove tři (!!) – pět, deset a dvacet liber. větší nejsou, protože všechno ostatní platíte kartou. nebo vytáhenete štos dvacetilibrovek a vypadáte jako gangster. ale budiž. ovšem mince, to je fakt věc. libra je drobná, ale tlustá a těžká. padesátipence je o dost větší a sedmiúhelníková (hrany jsou ovšem zaoblené), podobně i dvacetipence, jen menší. desetipence je kulatá a velká téměř jako padesátipence. pětipence je proti ní snad ani ne poloviční, naopak dvoupence je stejně velká jako padesátipence. jedna penny je malá, ale pořád větší než pence… dává to nějaký smysl? mě teda ne. asi pozůstatek z ještě docela nedávných dob, kdy měli šilinky a dvanáctkovou měnovou soustavu… zapomněl jsem na dvoulibru – ta je hodně velká a ze dvou kovů (trochu jako byla naše padesátikoruna). ale tu nevím proč v hospodě v podstatě nevedeme, takže mi rukama skoro žádné neprojdou.
spropitné – těžko říct proč, ale (přestože jinde je to prý běžné) v lake districtu se nedává spropitné. za den dostanu celkově tak padesát pencí – a to musím mít štěstí. jednou jsem dostal dvě libry, ale počítám, že to byl asi američan. proto si spropitné nenecháváme (teda… ty dvě libry jsem sbalil), ale dáváme do červené kasičky; ta se jednou za čas vysype a peníze se rozdělí rovným dílem mezi personál.
mobily – možná jen dojem – ale myslím, že tady má tak pětkrát víc lidí véčka. třeba je to nějaká móda.


no… aktuálně mě už nic dalšího nenapadá, takže asi půjdu spát…


Archivní komentáře

(rady1 – 17.08.2004, 14:08:31 – – WWW)

Fiesta je naprosto skvělá, možná moje nejoblíbenější kniha vůbec.

(lucky – 18.08.2004, 14:03:24 – – )

0,568 < 1

2lucky (adamm – 19.08.2004, 01:08:01 – – )

hm. chtel jsem rict ‚pul litru‘. mozna bych si to mohl po sobe nekdy precist.

(marja – 19.08.2004, 15:16:05 – – )

sak ta jejich marmelada zas tak hrozna neni. posli to do somalska, hihi. kdysi sem jedla jakysi kastanovy sajrajt, uz poradne nevim, co to bylo ani odkud. to byl des. myslim sice, ze anglicke to nebylo, ale jestli na neco podobneho narazis, tak to hlavne nejez!!!

(Benny – 21.08.2004, 02:16:29 – MailWWW)

vratil jsem se ze stopovani ze spanelska. 90% lidi co jsem videl v reichu, deutschlandu, italie, francouzlandu a espanole meli vecka. ukradli mi mobil, takze uz vim jakej novej si koupim :)


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.