rokopis: 2023

Fskutečnosti dopsáno 2. ledna 2024, ale na to se historie neptá. Nemít tu příspěvek DVA roky, to bych to už mohl rovnou smazat. A to se mi pořád nechce, třeba proto, že i letos byly chvíle, kdy mi dávalo smysl dohledávat něco z předchozích let a vlastní blog pro to není úplně marné místo. Takže jak že to bylo?

Volby 2021

Kdo mě aspoň trochu zná, ten asi tuší, že i letos (stejně jako minule a předminule a vlastně prakticky vždycky) budu volit Zelené. Ale protože letos jsou to “nejdůležitější volby od listopadu 89”™, zkusím k tomu sám taky pár slov napsat, byť to bude spíš odkazování na další lidi, co už to napsali dřív a líp. Tl;dr: volte Zelené, pokud jsou pro vás jejich témata – např. klima, sociální politika, životní prostředí, víc žen v politice a všeobecně méně diskriminace, reforma školství – podstatná. Není to ztracený hlas, je to hlas jednak pro ně samotné (a taky příspěvek), ale taky … Celý článek

Život v éře vysoce komplexních systémů

Kamarád Robert Vlach mě poprosil, jestli bych nepřispěl do rozsáhlé kompilace tipů / zamyšlení / postřehů, kterou připravil pro blog Na volné noze, najdete jej zde pod titulem „Co dělat„. Když už jsem to sepsal, přišlo mi, že možná stojí za to upravit to a v doplněné formě publikovat i tady. Předpokládám, že s odstupem už jen pár týdnů to možná bude vypadat legračně, co teprve pár let…

Všechno je jenom dvakrát

Všechno je nejspíš jenom jednou, i 37 let je mi teď a za chvilku už nebude a už se nebude dát vrátit. A paměť je zrádná, každou chvíli se na sebe s Laďkou díváme a říkáme si – dělala tohle i Dora (co teď provádí Ella)? A nepamatujeme si to a nenaděláš nic.

Jednou za rok

Jo vlastně, já mám blog. No… Vynechat celý jeden kalendářní rok, to už by byla fakt ostuda. A tak je tu příspěvek opravdu na poslední chvíli. Jako připomenutí pro sebe sama, až si to budu třeba za pár let zpětně číst. Jak to vypadalo v roce 2018?

Ella se má

Vida. Tak se mi povedlo ten rok od příspěvku na blog překonat. Ale pořád to nevzdávám – takže tady je jedno dlouhatánské shrnutí, co se se mnou dělo za ten uplynulý rok. Vezmeme-li to od toho nejpodstatnějšího, tak naše druhá dcera Ella už má víc jak půl roku. Jedno dítě dobrý, dvě děti lepší! Ovšem samozřejmě platí, že jestli mít jedno nebo dvě děti, je to setsakra rozdíl. Ale holky jsou super – Ella je moc hodná, krásně spí a vůbec prospívá, je to veskrze „pozitivní“ dítě; Dorotka za ten rok taky neuvěřitelně dospěla a sestřičku má moc ráda, zatím … Celý článek

back to blog

Pokud se nepletu, tohle byla vlastně ta nejdelší odmlka mezi dvěma příspěvky na mém blogu. Prakticky rok, je to vůbec možné? Zkusím to zlomit a psát zase víc – ono totiž je o čem, jen se mi to nějak nedařilo prioritizovat. Každopádně tady je jedno docela dlouhé povídání o tom, jak jsem se měl já za poslední rok a k čemu se chystám.

Pár novinek z Facebooku

Nějak se to nahromadilo a nechci to míchat s osobním životem. A přitom bych se rád podělil o pár novinek (některé ani nejsou moc nové, ale podle ohlasů zjišťuju, že i některé staré novinky ne všichni znají) z Facebooku. Potřebujete přejmenovat svoji stránku? Najít co nejúplnější seznam fanoušků vlastní stránky? Dumáte, jestli začít používat Facebook Business Manager?

LinkedIn Personal Plus – „tajná“ (=levnější) premiová verze a jak na ni

Pokud čtete můj blog, asi je slušná pravděpodobnost, že vám nemusím vysvětlovat, co že je to LinkedIn. Světově nejúspěšnější profesní sociální síť řada z vás používá. Dost možná jste i přemýšleli nad placenou variantou – ale je pravda, že není úplně nejlevnější. Rád bych se s vámi podělil o návod, jak si pořídit variantu Personal Plus, na kterou není tak úplně snadné přijít.

Tak mám nový job…

Není to tak dlouho, co jsme se bavili s Laďkou o práci a možných perspektivách – a mě při tom rozhovoru došlo, že je vlastně pro mě hodně komplikované představit si situaci, že by mě někdo zaměstnal :) a i když formálně na to zatím nedošlo, od doby H1.cz se po dvou a půl letech poprvé opravdu vracím do firmy. Jaké? A proč? Hm… (a nebojte, kromě pracovních věcí jsem taky sepsal svoje hipsterské tipy z Varšavy!)