:: jak jsem nenaletěl


šel jsem si tak v pondělí poslechnout (ano, už je to tady zase!) kázání pana faráře pokorného (brněnská legenda a dobrý kamarád dědečkův, který pro svůj pokročilý věk káže už právě a jen na velikonoční pondělí), a pár kroků před kostelem mě zastavil jeden pán…

úplně nejdřív řekl, že mu nejde o peníze. pak začal vykládat o tom, že pracoval v praze a nezaplatili mu a hned vytáhl žalobu o neuhrazenou mzdu. jsem vystudovaný cikán, nikomu jsem nikdy nic neukradl, ani bílým, ani cikánům, vždycky jsem se choval slušně – pokračoval, a vytahoval další papíry: s titulem (mgr), potvrzení o bezúhonnosti, a kdeco dalšího. musím se dostat k rodině, do popradu, mám průkazku na slevu, nebude to víc než tři sta korun… vypadal na první pohled solidně, rozumně oblečený, netáhlo z něj, mluvil jako slušný slovák a tvářil se zkroušeně. jenže to celé vypadalo až moc připravené a hrané. řekl jsem mu, že já tolik peněz nemám, a že už jdu pozdě, ale když hodinu počká, tak uvidíme, co se dá dělat. nakonec vlezl za mnou do kostela, sedl si dozadu a vydržel tam až do konce. celou tu hodinu mi to vrtalo hlavou – protože jsem snad ještě nezažil, že by to byla někdy pravda. (jednou, tak tři roky zpátky jsem podlehl sladkým řečem jakéhosi chorvata a fakt mu dal litr, abych pak o měsíc později náhodou vyslechl, jak někdo vykládá tutéž historku s tím, že peníze nedal, ale pak si to skoro vyčítal… ujistil jsem dotyčného, že si nemá co vyčítat, bo já ty peníze dal a samozřejmě je už nikdy neviděl. ani jsem to tehdy nikomu nevykládal, jak mi bylo trapně z vlastní blbosti…)

když jsem vyšel ven, nabídl jsem dotyčnému, že půjdu s ním na nádraží a ten lístek mu koupím. nedošli jsme ani na první roh a maník se otočil a byl fuč ;)

v sobotu jsme vyrazili na koncert xaviera baumaxy do hustopečí. pravda, neobešlo se to bez komplikací, protože jsme uvízli asi deset kiláků před cílem na dálnici (došel nám benál), ale nakonec jsme stihli aspoň polovinu koncertu a bylo to super – určitě si ho v pátek přijďte poslechnout do kabinetu múz (podrobné info zde). v literárkách tentokrát najdete po delší době literární téma – nejlepší je článek o naprosto neskutečném překladu cohena… linkuju ovšem radši plnou verzi z iliteratury (téma pěkné, ovšem články staré – spíš jsem zvědav, jak dopadne letošní ročník skřipce). a taky je tam jeden článek od mamky, o velikonocích a rakovině… celkově to byly nejlepší velikonoce za hodně dlouho, měl jsem skvělý pocit i z úplných drobností a taky jsem se udělal kus práce – takže mám radost :)


Archivní komentáře

(Tianming – 18.04.2006, 20:09:22 – – WWW)

Nemuzu si pomoct, ale kdyz me nejaky takovy typek pozada o penize, vzdycky mu je dam. Zatim teda nikdo nechtel tri sta ani litr, jen drobne:) Samozrejme takove rozdavani by asi tezko fungovalo, kdyby chtela vetsina lidi ve spolecnosti toto provadet delsi dobu :) ale prave proto jsou tu jiste okamziky, kdy neni mozne hledet na literu, nybrz na ducha zakona, moment, ne zakona, proste kdy je treba mit trpelivost i s temito typaky, prestoze clovek stokrat vi, ze ten vlak, na ktery to chteji, stavi nejspis v nejblizsi hospode, no a co. To neni muj problem. Sam jsem kdysi musel pozadat pomerne neznameho cloveka o penize na jizdne, a dal mi je (byla to nejaka sestra v cernem a bilem habitu). Myslim, ze by mi je dala, i kdyby me nevidela odjizdet stejnym spojem. To je rozdil orpoti chamtivym podezrivavym chytrakum, ze? Od te doby vidim druhe na svem miste (nebo naopak?) a neresim cemu pomuzou moje male castky. Ja jsem svou cast splnil, proc ponizovat druheho tim, ze si pudu overit, ze mi lhal?

LtN. (pak – 18.04.2006, 21:00:59 – – WWW)

Tak to jsem rád, že LtN budou po delší době literární :) Článek MČ je dobrý a potěšil už v době svého vydání, akorát je škoda, že teda vychází až teď. Ale aspoň mne ten tvůj email donutil k nákupu ;)

(Irenka – 18.04.2006, 21:10:02 – – )

a to kázání bylo navíc super :)

jinak jsem zjistila, že dneska večer byl Xavier Baumaxa v Praze na zemědělce, nicméně jsem byla tančit, takže jsem se tam nedostala…možná příště :)

2pak (A. – 19.04.2006, 00:32:10 – – )

no pikantní je, že už v ltn jednou vyšel – http://literarky.cz/?p=archiv&text=109 … ale je tam i vyhlášení třetího kola soutěže o povídku roku (porotu nechápu, přiznám se), gustaw herling-grudziński, nebo viktorem janišem nelichotivě zhodnocený článek o strastech překladatelství doc. morávkové. mimochodem, na netu nejsou vybrané články, ale nejpozději v sobotu -všechny- ;) tedy – sice literatura, ale… ;)

(onanym – 22.04.2006, 11:33:34 – – )

Tianming: aby sas neposra, blbecku. ac sem to driv nemela nijak zvlast ve zvyku, tak kupodivu posledni dobu sockam prachy taky davam. aj cigosovi na nadrazi pujcim mobil… evidentni smazce dam dvacku… ale dat nekom tri stovky enom tak, at je nejaka sranda a s vedomim toho, ze si o ne rika a lze mne, to fakt ne. tak si tady laskave nemasiruj ego, jaky si borec a jaci su ostatni chamtivi podeziravi chytraci.

Huááááá:))))))) (Zuřící rosomák – 22.04.2006, 18:02:45 – MailWWW)

Tož tady to už začíná vypadat, jak na ňákým teen-chatu. Chudák adam (před ním na kolena padám)… Nechceš si ke mně přijít taky zaonanovat, kotě :)?

(onanym – 22.04.2006, 22:03:36 – – )

Zuřící rosomák: uhodls


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.