všichni volí dobře, jen já volím špatně

nakonec mi to nedalo a musel jsem svoje dojmy z té estrády aka prezidentské volby sepsat taky. klidně můžete hejtovat v komentářích, ale prosím, nejdřív si to přečtěte a pak teprve hejtujte.


tyhle volby mi byl čert dlužen – taková prokrastinace nad sledováním debat a Matěje Hollana, to už tu dlouho nebylo. nejdřív ke genezi mé vlastní volby: od začátku jsem sledoval kampaň Vladimíra Franze a podepsal jsem jeho petiční arch (odevzdal jsem ho na Social Marketers Summitu po přednášce Vojty Bednáře o kampani). co mě ale vadilo, byla jeho nečitelnost: získal mnoho fanoušků, kteří jsou ale vzájemně naprosto nekompatibilní a neví, co chtějí – ví jen, co nechtějí: stranické politiky. a to je pro mě trochu málo. nemyslím si, že by prof. Franz byl neonacista nebo člověk s nějakým velkým příklonem k autoritářství. to pro mě problém nebyl: ale neví o politice skoro nic a nemá na hromadu věcí názor (a jestli má, tak ho neřekl). jeho příznivci (jak je teď hezky vidět, když je před námi druhé kolo) do něho vkládali naděje nesplnitelné už proto, že každý si pod jeho názory projektoval ty své. proto (podle mě) taky Franz o těch svých nikdy moc nemluvil, protože by tím vždy část svých voličů odradil.

předvolební kampaň „nesmíte dopustit Fischera nebo Zemana“ byla velmi přesvědčivá a váhal jsem, jestli podpořit Schwarzenberga (přestože ho považuji za strůjce neštěstí značky „Kalousek“) nebo Dienstbiera (přestože bych ho radši viděl jednou jako předsedu sociální demokracie, čímž by to poprvé byla strana, nad jejíž volbou bych se snad mohl vážně zamyslet). klobouk dolů – velký kus práce odvedl Matěj a spol. – osobně jsem velkým příznivcem memu Pád třetí říše, takže „Hitler nechápe Zemana a Fischera“ se mi líbilo o dost víc, než video bratrů v triku (300k shlídnutí je hodně solidní, i když negativních palců je víc než pozitivních – kluci, příště toho zvukaře, jo?). ale paradoxně i intenzita téhle masáže, kdy se na mě valilo odevšad „za každý hlas, co nedostane kníže, zemře koťátko“, mě odradila. v pátek jsem viděl předělávané ikonky na FB, tu hroznou masírku u většiny mých známých… tak nevím. na jednu věc bych se vás zeptal: dělali jste si volební kalkulačku? já netvrdím, že je buhvíjak směrodatná – ale mě vyšel Schwarzenberg hůř než Fischer – ba dokonce hůř než Zeman!

Josef Šlerka to řekl v ČT velmi přesně: týmu okolo Schwarzenberga se podařilo vytvořit z něj „koncept“, téměř umělecký mediální konstrukt, který je odtržený od toho, co posledních (minimálně) pět let reálně dělal a od jeho opravdových názorů. volili jste totiž tu placku s čírem – která nemá nic společného s místopředsedou vlády a „šéfem“ Kalouskovy korupční strany. brojíte proti Šloufovi sponzorujícímu Zemana a Chrenkovi platícímu kampaň Fischerovi – chápu. ale místo toho to hodíte šéfovi strany, která do vlády dostala paní Alenu „Procesy“ Hanákovou, Jaromíra „sKartu“ Drábka, může za nesmyslné zvyšování daní atd. atp… on sám má taky máslo na hlavě. může se vymlouvat na Klause s Nečasem, ale ambasády rušil sám, úředníka upozorňujícího na korupci se nezastal, chrnět v parlamentu prosím, ale na zahraničních konferencích a na pódiu k tomu, to není úplně fajn a proti korupci vystupoval, když se to netýkalo jeho vlastních lidí (viz hlasování proti vydání Parkanové).

takže pokud vám tohle přijde báječná věc a Kalousek je super kluk, kterého budete volit ať už bude v jakékoliv straně, tak chápu vaše nadšení pro „volím Karla“. jinak jste se nechali nachytat na velmi kvalitní a skvěle načasovanou mediálně-marketingovou kampaň a ještě jste se stali pro ni nosiči vody. dostanete placku.

a tak jsem se nakonec rozhodl a volil Zuzanu Roithovou. její názory na homosexuály nebo anti-potratovou legislativu jsou sice s mými v příkrém rozporu, ale to je věc, kterou prezident podle mě příliš neovlivní a není to nic až tak zásadního, takže jako největší mínus to ještě jde. její kampaň jako by v podstatě nebyla (taky na ni neměla téměř žádné prostředky), takže považuju těch 5 % za malý zázrak (ve velkých městech ji podle mě okolo tří procent ubrala razantní knížecí kampaň). potěšilo mě, že ji volili lidé jako Miroslav Motejlek nebo Michal Horáček.

svůj odhad procent jsem napsal jako komentář u Honzy Simkaniče a musím říct, že mě ten finiš Schwarzenberga opravdu překvapil. čekal jsem, že to bude mnohem vyrovnanější boj o třetí místo, ale jakmile se při nějakých 20 % okrsků dostal Schwarzenberg před Fischera, bylo po napětí. velká města se sčítala jako poslední a tak už to bylo jednoznačné. příčin vidím několik – a to zároveň ovlivní výsledek druhého kola:

mocný finiš kampaně byl enormně povedený (až na ten úlet s komentováním superdebaty), drajv v posledních výzkumech a podpora médií samozřejmě taky udělaly své. když se k tomu přidala živelná kampaň „ani knedlu, ani kořalu“ (za kterou je místní brněnská kru), tak to nahnalo hlasy Schwarzenbergovi – na úkor Franze (všimněte si, že ve velkých městech neměl o moc větší podporu než na vesnicích, toho hipsteři nevolili, to byl autentický kandidát protestu), Roithové (hodně lidí ji hodilo přes palubu, protože strach z dvojice Zeman-Fischer byl dostatečně velký) a Sobotky (toho už nevolili ani voliči ODS, protože byl úplně odepsaný od samotného začátku – až si trochu paranoidně říkám, jestli se ODS s TOPkou na vyklizení pole nedohodla předem, vždyť ta kampaň byla úplně tragická). naopak Dienstbierovi to přineslo možná pár voličů, co by jinak volili Táňu Fischerovou, ale sluníčkoví lidé z čajoven se podle mě nenechali stranickým kandidátem zviklat (a nakonec je ten Fischer asi zas tak neděsil).

otázka je, co se bude dít dál. Zeman si podle mě přál Schwarzenberga do druhého kola nejvíc, protože se mu do něj bude strefovat lépe než do Fischera a nebo Dienstbiera. ale podle mě vůbec nečekal, že by ten rozdíl po prvním kole mohl být takhle těsný. celých těch 14 dní se teď bude vyvíjet podle předem daného scénáře: Zeman pojede na „Schwarzenberg=Kalousek“ a Schwarzenberg na „Zeman=Šlouf/Lukoil/Oposmlouva/Klaus/ožrala/komunisti“. jaké má kdo šance? to bude ještě zajímavé.

Schwarzenberg má jasně vyhraněné příznivce, ale taky mnoho odpůrců. a to dokonce i mezi voliči Zuzany Roithové (viz její FB a příspěvky fanoušků). podle mého názoru teď bude méně důležitý internet, spíš půjde o to, co se objeví v televizi a věřím, že bude záležet i na každé jedné televizní debatě. v těch se Schwarzenberg dosud šikovně Zemanovi vyhýbal (a odnesl to Fischer).

Miloš Zeman

Miloš for president! (zdroj: interweby)

můj odhad je následující:

voliči Jany Bobošíkové buď zůstanou doma nebo podpoří Zemana – ne, že by jim imponoval, ale lepší než „rakušák“. to je tak 1 % pro Zemana.

voliči Přemysla Sobotky se rozdělí půl na půl, protože část hardcore ODS poslechne Klause, část podpoří Schwarzenberga jako pravici. to je po 1 % na obě strany.

voliči Táni Fischerové podpoří většinou Schwarzenberga nebo nepůjdou volit. to je tak 1,5 % pro knížete.

voliči Zuzany Roithové z velké většiny podpoří Schwarzenberga – to máme tak 4 % k dobru.

voliči Vladimíra Franze z velké části nepůjdou k druhému kolu, tak 1 % si utrhne Zeman a tak 2,5 % Schwarzenberg

voliči Jiřího Dienstbiera z mého okolí (taky jsem nad jeho volbou uvažoval) budou samozřejmě volit proti Zemanovi, ale těch je zanedbatelná menšina. podle geografického výsledku ho volili hlavně „klasičtí“ voliči ČSSD a ti samozřejmě nebudou ani omylem volit člena současné vlády. takže pravdoláskaři od Dienstbiera – to je tak 4 % (a to je podle mě hodně) směrem k Schwarzenbergovi, a řekněme 10 % pro Zemana (kterého si přála řada soc-dem. funkcionářů od začátku, jen neměli koule to říct naplno).

zbývá Jan Fischer a síly jsou vyrovnané – tady se to podle mě bude celá volba lámat. teď po volbách brečí doma do polštáře, ale musí se rozhodnout – on, ale hlavně jeho sponzoři. s Kalouskem a Bakalou, nebo radši se Šloufem a Nejedlým? nesdílím Motejlkův názor, že je rozhodnuto… mám za pravděpodobnější, že Fischer podpoří váhavě knížete, ale to jeho voliče nemusí vůbec dostatečně přesvědčit.

finální souboj tedy bude město vs. vesnice, mladí vs. staří, vzdělanější vs. méně vzdělaní. zajímavá je také – nakonec podle mě docela nízká – volební účast. největší byla v Praze a obecně ve velkých městech, což výrazně pomohlo Schwarzenbergovi, naopak v místech, kde vyhrával Zeman, byla až o deset procent nižší.

tolik tedy moje „analýza“, ještě doplním odkazem na super mapu (doufám, že se dočkáme dalších vizualizací, já bych chtěl heat-mapu, kde bych viděl pro každého kandidáta úroveň jeho podpory), připravil známý data-hacker Michal Škop. no a takhle se volí u nás :) a to je celé, držím téhle zemi palce: snad nebude kníže v debatách proti Zemanovi usínat a snad se Kalousek na dva týdny propadne pod zem, aby na něj nebylo vidět. protože horší kandidát než Zeman byla už jen Bobošíková.

teh end.

Záložka pro permanentní odkaz.

23 reakcí na všichni volí dobře, jen já volím špatně

  1. Leni říká:

    Děkuju za tenhle článek. Celé dnešní odpoledne s mlátím do hlavy, jestli jsem při volbě nevolila špatně, když jsem volila Franze. Moje svědomí je čisté, ale co se týče druhého kola, jsem na vážkách. Karla nemůžu volit z mnoha hledisek mého hodnotového systému, kterému se Schwarzenberg na míle oddaluje, ale o Zemanovi kromě op. smlouvy vlastně skoro nic nevím. Sama jsem zvědavá, jak to dopadne, ale pokud budu volit radši Zemana, jsem ráda, že nejsem ta nenormální nebo divná.

    • adamm říká:

      Leni: nevolte Zemana. Možná jsem to tady dost jasně nesepsal (protože z mého pohledu není co řešit) – Zeman, to je opoziční smlouva, zastrašování novinářů, bující korupce, pohrdání ekologií, inteligence schopná všeho, vazby na Rusko, Šlouf a spol. – prostě ne. Já sám budu teď – přes všechny výhrady – rozhodně volit Karla Schwarzenberga. A snad naivně doufat, že něco z toho mediálně-marketingového konstruktu se převtělí do reality :)

      Podívejte se na tenhle dokument: http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10123147075-vladneme-nerusit/

      • Martin U. říká:

        Přidávám se k Adamovi. Podívejte se prosím na ten dokument.

      • Anička říká:

        Adame, nechte to prosím na Lence.

        Tyhle řeči co by měla dělat jsou přesně to, co mě na celé tehle prezdentské taškařici a je to přesně, jak jsi to napsal – lidi se právě díky tomuto masovému ovlivňování nechali „nachytat na velmi kvalitní a skvěle načasovanou mediálně-marketingovou kampaň a ještě jste se stali pro ni nosiči vody. dostanete placku.“ Proč asi? Už mě to neskutečně rozčilovalo, připomínalo mi to strašnou vymývárnu mozku a až teď jsem si uvědomila, jak silná může být kolektivní masáž. Stačí najít společnou hrozbu „nepřítele“ a máte nebezpečí kolektivní manipulace na světě. Kdyby lidé nebyli ovce, Hitler by nikdy neměl šanci. Omlouvám se za toto možná extrémní přirovnání, ale osobně mi tohle celé umožnilo pochopit spoustu věcí a kontextu. Dokud se lidé nebudou opírat o vlastní rozum a nechají si nabubat co jím nažvaní okolí a média, jsme v bludném kruhu. Podle mě.

        Já osobně nevolím z výsledné volby nikoho. Zeman má na krku kauzy, ale Švarca podle mého bude schvalovat, co mu Kalousek podsune. Oba jsou dlouhodobě napojení na mafii. Je to ve výsledku tím pádem docela jedno. A tvrzení že nám Schlafen bude dělat lepší značku v zahraničí to nezachrání a považuji to u mnohých za strašně debilní argument. Já chtěla někoho, kdo tu bude pro lidi a jejich práva, ne dělat značku.

        Nedokážu objektivně posoudit co je menší zlo. Proto se druhého kola ani nezúčastním.

      • adamm říká:

        Anička: speciálně na mém blogu mi prosím neberte možnost lidi přesvědčovat. napsal jsem to mimo jiné i proto, abych dal najevo svůj názor a co se menšího zla týče, za sebe mám jasno.

  2. JVjr říká:

    Zapomněl jsi voliče KSČM :-)

    • adamm říká:

      Nezapomněl – bral jsem v úvahu všechny poražené kandidáty a komunisti vlastního neměli. Ale nezohlednil jsem ty, co v prvním kole nepřišli – a ty osloví mnohem spíš Zeman.

  3. Tomáš Fejfar říká:

    Jen poznámka ohledně volební kalkulačky – ty výsledky jsou dost šejdrem – především proto, že kníže odpovídal zasvěceně a ostatní „lidově“. Na konci to chce zobrazit detail a najet na jednotlivé odpovědi, kde je vysvětlení. Ta procenta nic nevypovídají ;) (více https://www.facebook.com/tomas.fejfar/posts/10200330661937393)

    • Pavel Farkas říká:

      Presne tak. Mne knize vysel z kalkulacky daleko nejhur, ale to bylo proto, ze jsem nekolik veci nevyplnil, a ty se tak de facto zapocitaly do minusu. Kdyz jsem si ale procital hojne vysvetlivky (napr.:Dalajlamu bych nepozval, protoze na statni navstevu se zvou jen oficialni vudci, coz on neni, tudiz to proste nejde…), bylo jasne, ze to ma oproti populistum v hlave srovnane. Takze kalkulackovych tragickych 7% jsem moc vahy neprikladal, nejprinosnejsi na kalkulacce byly th poznamky…

  4. PS říká:

    Děkuji. Hezký článek. O Zemanovi vůbec neuvažuji, takže o něm nebudu psát. Nemohu ani volit Schwarzenberga s Kalouskem, Drábkem a nebo tím, jak autor přesně píše, že se na něj obrátil člověk s prosbou o pomoc na MZ a on se na něj vykašlal. Nakonec mu pomohl NFPK. Takového chceme mít prezidenta? Co se vykašle na šikanovaného člověka v nouzi? Kde jsou ty hodnoty, kterými se ohání? Když má jednat, tak nic. Klíčové zákony na nejméně dalších 50 let prošly 101 s podporou hlasů od přeběhlíků a nepravomocně odsouzeného. Tohle je demokracie? Podle mě těžký oportunismus. Asi se volby nezúčastním, oba kandidáti jsou pro mě nepřijatelní. Kolem Schwarzenberga je mnoho emocí, to pokládám za druhé nebezpečí, náběh na kult osobnosti. Celá ta kampaň byla tak pojata. Emoce. Gesta. Silná hesla. Fráze. Zcela zmizela věcnost a fakta. Namísto toho barvičky, mávání, slzy, útok na jiné kandidáty a další skoro až nábožensko-fanatické projevy. Chápu, že je to styl kampaně. Chápu, že je cílem ovládnout a strhnout lidi a to udělají emoce. Ale na to je potřeba souhlas druhé strany, voliče. Je potřeba, aby se lidé přidali k náboženskému šílení, ke kultu osobnosti a nechali se tím polapit. A já tohle nechci. Vždy jsem preferoval fakta, věcnost před povrchními emocemi. Proto nemohu jít k volbám a volit kteréhokoliv z kandidátů.

  5. Adam říká:

    1) Hodnocení KS pouze podle ostatních členů top je dost povrchní – přinejmenším stejně jako davové šílenství kolem Karla. Volil Jsem ho – jako osobnost, která rozhodně má za sebou mnohem víc než Drábka a S-karty. Aktivní boj proti komunistům před převratem, spolupráce s Havlem, vytváření dobrého jména ČR za hranicemi, proevropský postoj, dlouhodobá podpora charitativních projektů všeho druhu, myslím, že toho je prostě na tom člověku k obdivování přinejmenším stejně jako k hanění. Píšu teď klady, záporů jsem si vědom. Jasně, Roithovou bych volil radši. Ale taky jsem moc dobře věděl, že dosáhne podpory kolem 5%. A Jana Fischera, který má za svou oproti KS velmi krátkou kariéru másla na hlavě ještě víc – členství v KSČ, všichni ministři v jeho přechodné vládě kradli jako diví, pochybní sponzoři, krom toho si nic nemyslí, což dohání mácháním rukama – toho jsem ve druhém kole opravdu vidět nechtěl. Jsem tedy opravdu velmi rád, že lidi nedali na podle mě často velmi sluníčkové řeči a volili strategicky.
    2) Když už si autor dal tolik práce s odhadováním kolik % od jednotlivých kandidátů přeteče teď k jednomu či druhému (byť si myslím, že KS podpoří mnohem víc Dienstbierových voličů), nechápu, jaktože pominul prvek, kterého si všiml hned právě Zeman a který bude pro 2. kolo dost možná zásadní. A to je těch 40% voličů, kteří nešli ke kolu prvnímu. Odhadovat jejich chování je dost ošemetné, ale mám strach, že to budou spíše lidé bez větší orientace, se sklonem k prvoplánovému volení Zemana, přesně na základě úvahy – aby tam nebyl ten ze současné vlády…Když se tedy rozhodnou 2. kola zúčastnit. Zeman si je tohohle potenciálu moc dobře vědom a o tyhle lidi bude hrát. Mám z toho upřímný strach. Zároveň je možné, že mnohé z těch, kteří volili v kole prvním, ovládne pocit, že to je vlastně prašť jako uhoď a volit nepůjdou. Prašť jako uhoď to ale rozhodně není.
    3) Zatímco KS nad lecčím přivíral oči, Klaus se Zemanem ztělesňují mafiánské praktiky devadesátých let. Myslím, že Schwarzenberg bude desetkrát lepším prezidentem než byl Klaus, pokud se jím stane (rozhodně nebude krást propisky, ohánět se jedním vetem za druhým, dělat ostudu v Evropě, hrát na nízkou nacionalistickou strunu, zvolí si taky zcela jistě lepší spolupracovníky, než jsou pomatení šašci Jakl s Hájkem).
    Zeman by naopak byl pro tuhle zemi naprostou katastrofou, prodloužením Klausova vládnutí, obživlá mrtvola všeho zlého z let devadesátých.
    Je tedy velmi dobře, že máme Karla – a buďme rádi, že jeho zvolením přispějeme i k rozpadání TOP09, která se podle mě bez něj příliš dlouho neudrží.

    • PS říká:

      ad 1) Promiňte, ale ČEZ má taky moře PR projektů a charitativních akcí a znamená to, že nemám vidět ty nepravosti? Nic z toho ale nesouvisí s fungováním státu a s tím, jak ten člověk jedná a koho prosazuje. On se ze svobodné vůli s těmito lidmi spojil. Je to oportunista. Opustil rychle Zelené, když viděl, že jdou k vodě. Tehdy prohlásil, že ještě chce nějakou funkci, že už nemá moc času. Proto se spojil s Kalouskem, viděl v něm člověka na špinavou práci a inteligentního a schopného politika. On je reklamní poutač, Kalousek a spol. je exekutiva na špinavou práci, u které se on neušpiní a snaží se stát mimo. A to přesto, že z pozice své funkce za to nese největší odpovědnost. Ale je to pro něj obchod. Má svoje leníky, dává jim tyhle výhody a oni mu zajistí prestiž pro jeho rod. Je to politika a žádné úžasné hodnoty, co píšete. Je to dost špinavá politika s výhodami pro všechny strany. Žádné ušlechtilé zájmy, to je divadlo pro voliče.
      ad 3) Docela bych se bál, že bude ještě horším. Posílí se pozice Kalouska. Stane se tímto fakticky nejmocnějším mužem v ČR. Již nyní má velkou moc, takhle na něj přejde celá exekutiva ve vládě za 09 a k tomu bude mít svého muže na hradě. Ideální kombinace. Nebo snad někdo čeká, že Schwarzenberg po volbě prezidenta zapomene na svého kamaráda, se kterým to roky táhne? Všechno to jsou jen proklamace a prázdná hesla, na které se lidi chytají.
      Doplním, že u Zemana je to obdobné, jen je to z minulosti. Jsou zde kauzy, co mi vadí, nejen opoziční smlouva. Pamatuji se na kauzu Olovo, kde zničil Buzkovou a použil opravdu hnusnou taktiku a zničil ženu, která měla snahu politiku očistit a prosazovat v levici moderní a slušné hodnoty. Zeman ukázal na mafii za ním. Ale tohle platí pro oba kandidáty, oba jsou ostudou, že jdou do druhého kola, pokud neposuzujeme jen podle slibů, proklamací a silných hesel, ale podle jejich skutečných činů za nimi.

  6. lime říká:

    PS: podepisuji.

  7. Adam říká:

    Naprosto nesouhlasím, že postup KS do druhého kola je ostudou. Pokud si pročtete jeho životopis, pochopíte, co ten člověk má za sebou. Jeho práci na ministerstvu zahraničí oceňuji a o tu mu vždycky šlo. A pozice Kalouska v případě zvolení KS nejdřív posílí, protože se nejspíš stane předsedou TOP, ale při příštích volbách velmi velmi oslabí. A KS není žádný jeho muž, je to svébytná osobnost, která se bohužel pramálo zabývala problémy své strany, protože jí víc zajímá zahraniční politika – což je mimochodem pro prezidenta ideální.

  8. Tereza říká:

    Taky bych vám ráda poděkovala za článek. Velice vhodně jste použil slova a v mnohém s vámi souhlasím. Jen musím zareagovat na tu „masáž“, která se rozeběhla fb. Je asi pravdou, že jsme se všichni natolik zalekli, že by na Hradě byl někdo z dvojice Zeman – Fischer, že jsme mohutně házeli do uren Karla, například namísto Roithové. Ten v podstatě dopadl lépe, než jsme si mysleli a pravděpodobně i než jsme vůbec chtěli. Ale já si pořád myslím, že to opravdu bylo nutné. Všichni ti Hollanové, stránky o nevolení kořaly nebo knedly apod. způsobily to, že Schwarzenberg soupeří o prezidentský post. Ta vyhrocená situace, do které jsem se aktivně zapojovala musela nastat, jinak bychom sice měli čistý štít, ale taky jasného vítěze, Miloše Zemana…a toho jsme přece nechtěli a nechceme. Přes veškeré výhrady, které ke Schwarzenbergovi mám, jsem za včerejší výsledek opravdu ráda. Z mého pohledu jsme museli Zemana zastavit a doufám,že ho zaženeme zpátky do lesů i za 2 týdny.

  9. Jakubdr říká:

    Jen několik bodů ke článku.

    1. Nemyslím si, že jde podporu Schwarzenberga zobecnit a zjednodušit jen na mediální kampaň „s čírem“ a „anti-Fischerismus“. Kampaně dokážou podpořit, ale nepovažuju je za všemocné. Spíše si myslím, že původní průzkumy byly u Schwarzenberga hodně mimo (což není níc překvapivého, viz i jiné volby). Tohle zjednodušení dost podceňuje voliče.

    2. Ad spojenectví s vládou a že KS volí jen člověk spokojený s vládou. Vláda má dost špatný mediální image (viz např. odkazované články), některé kroky taky samozřejmě nejsou ideální. O vládě by to bylo na další sáhodlouhý příspěvek, tak jen zjednodušeně: Karel Schwarzenberg nemá ve vládě buhvíjakou pozici. Jednak je TOP09 klíčová pro to, aby nějaká vláda byla (tj. pro její přežití je třeba dělat koaliční kompromisy). Nedokážu soudit, jak Karel Schwarzenberg se na vládě chová, protože neznám, jak jednání za zavřenými dveřmi o koaličních otázkách probíhají. Vládu známe tak, jak nám jí předkládají bulvární česká média. Nic víc. Proto tedy na základě dvou tří článků v médií nějak kandidáty hodnotit mi taky nepřijde úplně ideální.

    3. Volební kalkulačka je sice fajn, ale je potřeba to vidět v kontextu toho, jaké má prezident pravomoce a co člověk od prezidenta čeká. Zajímavý článek: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-59111850-volebni-kalkulacce-vevodil-premysl-sobotka-v-hlasovani-presto-propadl Volební kalkulačka sice umožní zjistit politické názory, ale jsou lidé, pro které politické názory není to klíčové, kvůli čemu volí toho nebo onoho kandidáta (už jen z důvodu omezených pravomocí). Osobně kladu u prezidenta důraz na jiné vlastnosti. Nemyslím si tedy, že to (upozadění politických názorů) je „zvláštní konstrukt“ jen u Karla Schwarzenberga, ale je to specifické pro prezidentskou volbu. Spíš si myslím, že lidé osobu prezidenta (a tím jeho volbu) vnímají jinak.

    4. Nemyslím si, že by se měl prezident míchat dohromady s jeho domovskou stranou. Pokud navážu na svůj bod 3) tak znám řadu lidí, kteří se rozhodovali nikoliv stranicky, ale osobnostně (konkrétně já se třeba rozhodoval mezi Dientsbierem a Schwarzenbergem). Z toho důvodu si myslím, že přesun hlasů nejde tak úplně jednoznačně určit a druhé kolo bude hodně zajímavé, protože spousta lidí volit nepůjde.

  10. Daniel Blažke říká:

    Rád bych se vyjádřil k odkazu na opo-smlouvu v druhém komentu. Díky za něj – připomněly se mi ty události, které jsem tehdy sledoval jako určitou masochistickou telenovelu bez jakékoli katarze. Teprve s odstupem času a reportážní zkratce si uvědomuji, jak mnohé ty případy skončily a jak jedna aféra mediálně zastínila druhou, čímž opravdu vysála důvěru ve smysl jakéhokoli politického života. Potíž každé kauzy je, že v době jejího průběhu ještě často není průhledná a v médiích se člověk snaží číst mezi řádky asi jako věštec z kávové sedliny. Asi i proto jsou tak populární různé nahrávky typu „kradení pera“, nebo „kapříci připluli“, protože si na nich divák bezprostředně přečte nepokrytou povahu hlavních hrdinů. Z těch komentářů Klause i Zemana k různým momentům opo-smlouvy bylo smutně vidět, jací mistři mlžení byli a jsou. Díky za tu „nechutnou“ podívanou – připomněl jsem si, že se úroveň politiky v zemi přece jen mírně pozvedla. Ne však že by už nebylo na čem pracovat.

  11. Martin říká:

    Docela realistický pohled, díky za něj. Nicméně Schwarzenberga volit opravdu nemůžu, takže jako menší zlo mi vychází volba Zemana, tak i učiním. Když nic jiného, vyzařuje z něj síla, nebude podlézat bezhlavě EU, nenechá se v žádných otázkách ovlivit (naproti tomu Schwarzenberg má na ekonomiku Kalouska). Případná orientace na Rusko není problém – orientaci na západ si zajistí občasné/podnikatelé, orientace na východ se můžu velmi vyplatit zejména co se týče velikosti místního trhu. Dostat se na východní trhy chce trošku politiky. Takže za mě to bude Zeman.

  12. Pavel Jílek říká:

    Moc děkuji za podrobný článek.

    Chtěl bych napsat 3 drobnosti:
    1/ Velmi souhlasím s komentářem Adama, tohle je fakt důležité!
    2/ Je možné, že prezident KS může přispět k pádu TOP09 svojí absencí v jejím čele, je ale velmi pravděpodobné, že prezident Zeman půjde ČSSD velmi po krku. Mstít se bude za pokoření při skoro jisté volbě prezidenta a neobměkčí je ani současná podpora. Je to podobně paradoxní: volba Zemana velmi zkomplikuje reálné prosazování socdem myšlenek (to, co předváděl Klaus ODS je jen slabým odvarem ;-)
    3/ Moc doporučuji shlédnout ten odkazovaný dokument Vládneme, nerušit. Až teď mi došlo, že takových lidí jako je třeba Leni, kteří 90. léta politicky vědomě neprožili, je opravdu hodně.

    Dobrou noc.

  13. Muf říká:

    Na webové kalkulačky jsem nebral zřetel, moji favorité (Zuz+Tať+Karel) vyšli v kalkulačce na posledním místě, protože ta zhledňovala jen názory kandidátů, nikoliv však např. reprezentativnost a charakter. Neberu nikomu volbu Miloše Zemana, ale devadesátá léta jsem zažil, člověk s dvěma bradami, který neumí mluvit jinak než v nepřímo urážejících bonmotech, to pro mne není prezident. Přiznám se, že poprvé v životě jsem při volbě taktizoval na Karla, protože jsem nemohl přenést přes srdce preferované duo (a je vidět, že mělo velkou šanci). Souhlasím s Adamem v této analýze a také budu volit v druhém kole Karla, protože na to jsem i spoléhal – Zeman je pro mne naprosto nepřijatelný (a to nikoliv kvůli politické příslušnosti, která pro mne při volbě prezidenta není důležitá).

  14. balzu říká:

    adame, díky za rozbor
    sice se to zrovna nepotvrdilo, ale odhad dával víc než smysl=)
    souhlasím s tvojí volbou a jsem ráda, že jsou pořád lidi, co se nebojej volit zdánlivě „okrajové“ kandidáty

  15. Bydlení říká:

    také jsem byl asi tím, který „volil špatně“ a nepřiklonil se k většině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.