back to blog

Pokud se nepletu, tohle byla vlastně ta nejdelší odmlka mezi dvěma příspěvky na mém blogu. Prakticky rok, je to vůbec možné? Zkusím to zlomit a psát zase víc – ono totiž je o čem, jen se mi to nějak nedařilo prioritizovat. Každopádně tady je jedno docela dlouhé povídání o tom, jak jsem se měl já za poslední rok a k čemu se chystám.

Pracovní záležitosti

Celý rok 2015 jsem pomáhal skvělému týmu ROI Hunter. V dubnu nastoupil do našeho týmu Marcin, kterému jsem postupně předal většinu operativy týkající se Polska: za ten rok se povedlo nakopnout byznys prakticky z nuly na útratu ve stovkách tisíc Euro měsíčně. RH používají někteří z největších hráčů včetně Allegra nebo Domodi, povedlo se mi uspět na prestižní akci Social media convent, kde jsem pro naši případovku (hypotéky pro Českou spořitelnu) získal druhé místo v soutěži Case Studies (mimochodem, Convent byl dost zajímavá akce a letos bych doporučoval jet tam mnohem víc lidem z ČR – přednášky jsou překládané do angličtiny a já vás rád poseznamuju). Už ve středu tam vyrážím (z Prahy to máte nejlepší letecky přes Varšavu).

V létě ROI Hunter spustil berlínskou pobočku a nabral díky tomu i lidi na marketing a PR, takže mně zůstala v tomto ohledu spíš taková pomocná role pro ČR. Udělali jsme menší tiskovku v souvislosti se spuštěním pražské pobočky, kterou vede Petr Jelínek a od ledna letošního roku ji posílil Peter Podolinský, který k nám přešel z Facebooku, projekťáka tam pak dělá Martin Felcman, se kterým úspěšně spolupracujeme už řadu let, přibyl i Laďa Hrbáček a TabFoundry – a další super lidi, skutečně dream team, se kterým je radost spolupracovat.

Společně s Business Factory týmem (to je sesterská společnost RH – zjednodušeně řečeno: RH je pokročilá reklamní platforma, BF agentura, která klientům pomocí RH spravuje reklamy) jsme taky rozjeli v létě Newsfeed.cz. Odpracovali to ostatní, ale já si beru za zásluhu název (ta doména byla volná!), nábor lidí, ideovou rovinu, získání partnerů a tak :) Pořád platí, že kdybyste měli zájem se zapojit jako autoři, máte možnost. A platí to i tehdy, kdybyste se chtěli pochlubit s nějakou hezkou case-study. Newsfeed už se myslím v našem malém social media geeks rybníčku etabloval, ale určitě je ho ještě kam posouvat – a na tenhle úkol pořád někoho hledáme.

Takže ROI Hunteru určitě budu pomáhat i nadále (i když, pokud jste někdo měli dojem, že to je moje firma, nebo v ní mám podíl – ne, bohužel nemám). Ale letos už spíš externě. To souvisí s tím, že bych se rád letos věnoval víc své vlastní firmě. Zjistil jsem, že mnoho lidí okolo mě vlastně ani neví, že nějakou mám. Jmenuje se (nyní už i oficiálně) influencer.cz a jsem v ní spolumajitelem (ten web budeme brzo předělávat, fakt). Dalšími partnery jsou Mirek Buchta a Jarda Faltus a od ledna nově jako junior partner můj již dlouhodobý parťák z práce na BMW Česká republika, Martin Šilar (konečně jsme ho dokopali k LinkedIn profilu, tak pokud ho znáte, tak si ho přidejte) .

Influencer.cz pod sebou nyní bude zastřešovat vícero mých aktivit. Dlouhodobou práci pro vybrané klienty, zejména BMW Česká republika, Albatros Média, Lectura Verlag a nově od května (spolu s Argo22) taky cider Somersby. Školení, která budou jak „pro veřejnost“, tak připravovaná na míru (to další je hned 5.5. v Praze). Já, Jarda i Mirek máme za sebou desítky školení pro opravdu nejrůznější subjekty: od e-shopů, přes PR agentury nebo neziskovky až po rektora Masarykovy univerzity nebo kanadské velvyslanectví. Jako jedni z mála jsme se věnovali také sociálním sítím pro B2B nebo politické strany. V plánu je nový web – a taky jeden nový projekt, který snad brzo představíme :)

V září se konal další BabelCamp: byl třetí a ukázalo se, že pokud se chci dál posunout, už nejde vše „jen“ zopakovat. Vše jsem začal organizovat příliš pozdě, inovace s pozváním YouTuberů sice nebyla od věci, ale sama o sobě nestačila. Nakonec přišlo méně lidí než loni (a vlastně i předloni), kteří sice snad byli spokojení, ale upřímně, já jsem byl nakonec trochu zklamaný. Nicméně, chci zorganizovat BabelCamp i počtvrté. Termín bude podobný (posouváme se o týden na 10. září), ale jinak chci udělat nějaké větší změny. Jednou z nich bude přesun celé akce do Prahy – Brnu (a Flédě) patří za tři ročníky dík, ale pokud se máme posunout, je to jedna ze změn, která mi dává smysl. Máme domluvené nové místo, chceme ještě lepší speakery, naopak co zůstane bude neformální, meet-up atmosféra a skvělý catering od Matyho chálky. Pokud máte zájem se jakkoli zapojit (sponzoring, vystoupení, pomoc s organizací), budu moc rád, když se ozvete.

Vykládal a školil jsem na nejrůznějších místech. Nejlepší bylo fenomenální publikum Digisemestru (Jindrovi patří dvojitý dík – za tohle i za skvělý Marketing Festival). Školil jsem Instagram pro Primu, základy soc. sítí pro inkasní agenturu, workshop-školení pro výrobce nábytku i síť knihkupectví. A e-shopy přesvědčoval o důležitosti FB na E-shop Summitu. K tomu nějaké to vykládání na školách a i na mě trochu moc chaotický předmět na KISKu.

Co se dělo mně samotnému?

Když jsem četl všechny ty zajímavé bilanční příspěvky (třeba Roberta Vlacha, Pavla Ungra nebo Toma Baránka), uvažoval jsem, co bych tak asi mohl napsat já. Nic zrovna převratného jsem byznysově nevymyslel, moc aplikací nepoužívám, o Bfitu napsal Tom líp, než já bych se kdy zmohl. Velké plány nemám – ani depky z nich.
kanary-dora
A pak jsem narazil na příspěvek Pavlíny Louženské, která si přeje, aby mohla napsat něco ve stylu: „za uplynulý rok se nic převratného nestalo“ – a uvědomil jsem si, že vlastně se mi to už vyplnilo. Před pár lety by mi to asi přišlo jako problém, ale nejspíš je tohle ta dospělost (?) a jsem rád, že to nejzajímavější (ostatní prominou) bylo sledovat Doru, jak se z ní stala tříletá slečna, která má svoji hlavu, dokáže vymýšlet věci, hrát pexeso, jezdit na kole (teda, zatím jen FirstBike, ale po letošních Kanárech už to bude fakt za chvilku kolo), kout pikle, mluvit plajensky a trochu anglicky a tak vůbec. Letěli jsme na Kanáry (viz fotka), kde už jsme to znali a vůbec nám to nevadilo.

Taky jsem sledoval, jak se daří Laďce: se svým APLS týmem byla na konferenci v Paříži (my jsme byli s Dorou poprvé bez mámy sami doma), zorganizovala LibDesign konferenci, udělala s Pábením workshop designového myšlení a stala se jedním z tvůrců programu UX Reasearch v rámci UX Well. Teď cestuje po světě a tweetuje ze zajímavých konferencí a setkání.

Tipy kulturní:

Moc toho vlastně není :) stále dlouho dopředu vyprodané Ha Divadlo a Vyhnání Gerty Schnirch. O nesamozřejmosti „normálního“ života, ale pro mě taky hodně o tom, jak se vypořádat s křivdou, kterou už nejde vrátit zpět. Předposlední Zeměplocha vůbec, která sice hraje trochu moc na moralistickou notu, ale nakonec – možná je to právě teď hodně potřeba a jako rozloučení je to víc než důstojné. Remasterované album mého super-oblíbeného muzikanta z Bulharska: Esem – Scateren. A po dlouhé době český film, který mě fakt dostal: Kobry a užovky.

A tak.

Chtěl jsem celý loňský rok napsat nějaký zásadní příspěvek na politické téma, vypsat se z toho, jak nerozumím vůbec tomu, co se tak honí hlavou příznivcům IvČRN, zeptat se, jak to teda je s tím koncem světa, na který jsem pravda, posledních 10 (?) let trochu rezignoval. Cítím, že ten doomsaying mých 18 let je mi dnes tak trochu k smíchu, ale že mu (z různých stran) naopak propadlo tolik lidí (názorovým spektrem skrz naskrz), že si až připadám poněkud nepatřičně, když se mám dobře a do budoucnosti hledím optimisticky. Ale jestli si fakt myslíte, že dobře už bylo, tak bych rád slyšel, do jaké doby byste se tedy rádi přestěhovali ;)

Nevyšlo to, ale třeba … třeba příště. A dřív než za rok. Ale… Whatever!

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na back to blog

  1. Jenda Perla říká:

    Těším se na více informací o influencer.cz a závidím ti tu pohodu ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.