:: kolik druhu piv si muzete dat v typicke anglicke hospode?


toto otazka, ja vim jen tolik, ze ‚u nas‘ se jich cepuje deset. to ovsem nic nemeni na tom, ze je to takovy lepsi mcdonald ;) jako soucast retezce ‚brewers fayre‘ si nemuzeme ani urcit pracovni dobu a vsechno je nalinkovane, jidla jsou spis prefabrikaty. presto je tady dost mozna vyjimecne dobra parta, takze prace je to fajn.

nejdriv musim vypsat vsechna piva, ktera si ‚u nas‘ muzete dat. protoze v tom je anglie vazne dobra. v kazde hospode se toci tolik druhu piv, ze se to s domacimi pomery neda porovnat. takze co je na sklade? lagers: stella artois, carlsberg, grolsch. ciders: strongbow (a lahvovy woodpacker). bitter: boddington, guiness, wads 6X, murphy’s, trophy, old speckled hen. k tomu nejake lahvace – holsten pils, san miguel, becks. osobne mi nejvic zachutnal boddington, ktery je asi nejpodobnejsi ceskym pivum (a taky je nejlevnejsi – tesne pod dve libry). cney piti jsou pro nasince obecne dosti vrazedne, i blba limonada stoji pres libru.
jidla jsou stejna pro cely retezec, je k nim i navod pro blbecky, jak se co dela. kuchar neni sice vyslovene jen ‚ohrivac jidel‘, ale skoro. salaty vypadaji dost mrtve, ale stejne mi to jidlo nekdy dela docela chute ;) mame ho sice za polovicni cenu, ale porad je to docela dost – a hlavne jsme si privezli spoustu instantu. a kdyz se nakupuje v supermarketech (v penrithu je to sommerfield a hlavne obrovsky safeway), a to hlavne jejich levne znacky (safeway savers), vyjde vas jidlo na skoro stejne penize jako doma. pul pinty pepsi stoji v hospode 1.12, 2l levne koly v safeway je za 19 penci ;] mame k dipozici kuchyni, ale casto skoncime u toastu a toho, co silva ukoristi v kuchyni. pocitam, ze po navratu si na nejaky cas odpustim hranlky :)
co vlastne delame? co je potreba. nektere dny zaciname jeste pred otvirackou (ta je v nedeli v poledne, jinak v 11), vysvani, lesteni, doplnovani zasob, vysypavani kosu, uklid zahrady… pres den sbirame talire a sklo, ktere se fofrem hazi do mycky, cisime stoly a chystame tam pribory a ubrousky pro dalsi hosty, obcas i servirujeme (zatim se mi za cely tyden povedlo prevrhnout po ceste jen jednu bagetu, martin ma taky pouhy jeden zarez). posledni dobou ale spis stojime na baru. naucili jsme se spoustu veci, treba co vsechno se lije do piva (hlavne pul na pul s limonadou, ale taky sirupy, a to jak na dno, tak navrch do peny). taky jsme spoustu veci ochutnali, treba se nam s martinem libi wkd (=vyslovuj jako ‚wicked‘) iron brew, sladky mix zazvorove limonady s vodkou v trendy flasce :) vetsinou nam lidi odpusti kdeco, protoze podle vyslovnosti se hned pozna, ze asi nejsme tak uplne rodili britove. nekdy si maji i chut povidat, coz je fajn, pokud to nejsou zrovna ozrali stari hipici, kteri opakuji desetkrat behem dvou hodin, ze pojedou do prahy, protoze je tam levne pivo… spropitne se tu v podstate nedava, drtiva vetsina zakazniku si pocka, nez jim vratite byt i jen jednu mizernou penci. kdyz se kolobeh poradne rozbehne, smena utika rychle a devet nebo i jedenact hodin je pryc, nez se nadejete. pak si jeste obvyklam dam jedno pivo na ucet podniku a jdu spat. fakt je, ze kolobeh je to takovy, ze delat neco jineho – na to ani neni moc cas ani chut.
silva je vetsinu casu v kuchyni, kde se sesel spravny tym: malicka claire, rozlozita lisa a nase basketbalistka :) ale nejen ony, ono se to dost strida. baru vladnou hlavne mark a danny, kteri oba splnuji moji predstavu idealnich barmanu. s obema se pracuje hodne v pohode, hlavne danny me dostava – je zastupcem hlavniho manazera, pritom je mu teprve 22. da se s nim vyborne pokecat a ma proste styl. muj spolubydlici simon je o rok mladsi a behem roku zije v penrithu. obcas ma sice uchylny smysl pro humor a je jeste vetsi bordelar nez ja, ale neni vubec hloupy a tak si myslim, ze jsem to docela vychytal.
prvni tyden, co jsme do cumbrie prijeli, nam anglicke pocasi ukazovalo svou privetivejsi stranku (a to je pritom neprilis daleko misto, kde prsi nejvic z cele anglie). ted ovsem prsi skoro porad. a nekdy tak, ze by to u nas byla pametihodna prutrz mracen. tady se to ale tak brat neda. celkovy uhrn srazek je vic nez dvojnasobny, nez je cesky prumer, aspon to rikal martin. presto doufame v stestenu a na ctvrtek, kdy mame volny den, jsme si naplanovali vylet parnikem na druhy konec jezera.
kdyz toto budete cist, uz to budeme vedet :) napsal jsem to totiz dopredu, protoze s pripojenim na net to tu neni zrovna extra. musime se bud nekoho doprosovat nebo si pro nej dostopovat :) ale co uz, aspon neco :)


Archivní komentáře

hehe (flam – 14.08.2004, 00:22:53 – – )

nemáš se vůbec špatně, ten bar vám tam závidí!

( – 11.04.2005, 10:25:35 – – )


Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.