kulminace konspirace

Nepravidelná dávka odkazů a upoutávek – dnes poodhalující také něco z plánovaných akcí na léto. Titulek nesouvisí s naprostou většinou obsahu.

Tak už je hotovo: od posledního březnového víkendu jsme se přestěhovali na Lerchovu, do našeho nově zrekonstruovaného bytu, za který kluci z aeiou.cz jistě dostanou nějakou cenu. Jak se dalo čekat, nešlo vše tak úplně hladce a dodělávky a reálné zabydlování odhaduju realisticky tak ještě na rok. Doufám, že se potvrdí Jirotkův postřeh ze Saturnina, kde píše, že s odstupem času se putování sněhovou bouří zdá být zábavným dobrodružstvím a tak i vzpomínky na život mezi krabicemi, postupné objevování skrytých vad a zoufalství z přebytku věcí (nábytku, knížek, haraburdí) získají patinu a budeme na ně nostalgicky vzpomínat jako na ten krásný čas, kdy jsme byli mladí (ale už ne úplná ucha) a Dora byla to nejmilejší batole na světě (což tedy je – kdo viděl, musí potvrdit!).

Tak určitě, no. Kdybyste někdo věděli, jak nejlíp udat mrtě rodokapsů, jak odůvodnit, že se nechci rozloučit s bednou pohlednic nebo jak napsat dizertaci za dva týdny, dejte vědět. Nicméně, kdo prošvihl neoficiální kolaudaci / narozeniny na konci února, nezoufejte – bude to tu čím dál hezčí a už brzy (do konce měsíce nám tady přibude třeba kuchyňská linka a jiné drobnosti) budeme tedy připravení provádět návštěvy :) je tu balkon, zahrada, modrý salónek a od května tu taky budeme mít báječné spolubydlící o patro nad námi. Líbí se tu Doře i Fridě, a když se někdy dívám z velkého okna do ulice, hřeje mou ješitnost fakt, že lidi na ulici se občas zastavují, aby se podívali, copak je to za stavbu :) (Nejhezčí pohled je podle mě ovšem – a) ze zahrady b) večer, když je žlutou lampou nasvícený ten modrý salonek.)

Inspiraci a tipy uvítám i co se týče našeho plánovaného výletu do USA. Budeme tam druhou polovinu června a předběžný plán je letět na západní pobřeží, půjčit si auto a projet to (se zastávkami na různých místech) na východ zpět do New Yorku. Rád bych toho hodně viděl, ale je mi jasné, že ani tři týdny nejsou dost na to, abych mohl zařadit byť i jen všechna „hlavní“ místa, o kterých jsem si říkal, že je musím vidět: San Francisco, Grand Canyon, Las Vegas, Austin (protože tam je můj kamarád Jakub), New Orleans, Chicago, Washington, Boston, New York :) klidně nám to zkomplikujte připomenutím dalších must-see míst :)

Než ovšem odjedeme, chtěl bych už nakopnout přípravy na druhý BabelCamp. Ano, bude se konat opět v Brně, na Flédě, bude to celodenní akce v sobotu 6.9. a bude opět skvělá. O moc víc toho zatím nevím, ale doufám, že to brzy získá jasnější obrysy. Lehce punkovou, barcampovou atmosféru chci zachovat, na druhou stranu jsem se rozhodl, že to letos nebude zcela zadarmo. Příjem ze vstupného sice asi bude relativně zanedbatelný, jde mi ovšem o to, aby z registrovaných účastníků většina opravdu dorazila. Zakládám teď pro organizační účely neziskovku BabelGuide, začala už i jednání se sponzory – pořád je to DIY, low-cost akce, takže pokud vás to zajímá, tak se nebojte ozvat, už s příspěvkem 10 tisíc korun jste vítání na palubě :) Loňský ročník byl prvním pokusem a rozhodl jsem se, že letos udělám jen jednu hlavní stage. Speakerů tak bude méně, ale měli by být o to zajímavější a kvalitnější. Kromě toho ale chci víc zapojit publikum a tak přemýšlím nad nějakými dalšími formáty (něco-jako-workshopy), který by pomohly akci správně rozhýbat. Pokud byste se chtěli nějak víc zapojit do organizace, jste vítáni, ozvěte se. Víc informací o BabelCampu najdete průběžně na BabelGuide.com.

Než ovšem dojde na hlavní akci sezóny, budou se konat ještě tři menší BabelTalky – pravidelná komorní setkání lidí z oboru. První se uskutečnilo v únoru v pražském Crossu a druhé v březnu v Brně v Bowling baru Balkán. Cílem je propojovat, sdílet zkušenosti – byl bych rád, kdyby BabelTalky sloužily i jako „otevřená tribuna“, kde může kdokoli zpromovat svoje nabídky práce, nové projekty a podobně. Další se bude konat už dnes – opět v Crossu, tentokrát od 18h a vystoupí na něm: Honza Cibulka (datová žurnalistika z iHnedu), zástupci Socialbakers (podělí se o aktuální čísla na téma #socialdevoted) a Josef Šlerka, který představí, na čem teď nově pracuje v oblasti propojování dat ze sociálních sítí a prostoru a času :) Další se pak bude konat 15. května v Brně a už teď mohu prozradit, že se můžete těšit na velmi speciálního hosta: bude jím Polle de Maagt, který stojí za úspěchem KLM v sociálních sítích.

Minulý BabelTalk se mi moc líbil – hlavní hvězdou byl samozřejmě Zdeněk Škromach (Jirkovi Vicherkovi ze Zoneru díky za tuhle legendární selfie), který si podmanil publikum – jinak sympatiemi k ČSSD opravdu netrpící. Ale super byla i přednáška Michaela Kamleitnera z Vídně (hashtag kampaně) a Pavla Šafaříka o novém killer start-upu ROIHunter (o tom teď vyšel taky rozhovor na BabelGuide). Ani nakonec nevadilo, že se všichni tak nějak rozprchli, protože v už minimalistické sestavě nás vzal právě Jirka Vicherek do Debutu, bytové restaurace. Protože jsme nepřišli s prázdnýma rukama, tak ani nevadilo, že najednou dorazilo pět neohlášených hostů – a já jsem si slíbil, že se tam někdy musím objednat na regulérní večeři :) závěr v Pomalém baru pak byl připomínkou parties dávno minulých :)

V Praze jsem se na jedné neplánované akci ocitl v Bluelightu. Bylo to vynikající po všech stránkách a mám radost, že se mi s Jakubem Horákem (všechny koncerty Vanessy jsem bohužel poslední dobou prošvihl) povedlo vynikající flow, které naštěstí nezkazil ani drobný detail – že jsem si kromě plánu na jeho vítězství v Křišťálové lupě, kategorie One Man Show, druhý den vůbec nepamatoval, na čem jsme se domlouvali.

Trošku z jiného soudku je pozvánka na Mindless Tour. Není to tak dávno, co jsem se s Karlem Novotným potkal poprvé. Ze světa korporací propadl mezi geeky a najednou ho bylo všude plno. V záplavě infoproduktových rychlokvašek (ano, jsou jistě kvalitní infoprodukty, aspoň tak dva) vyčníval o dvě ligy. Podal mi pomocnou ruku při organizování prvního BabelCampu a tak jsem uvažoval, že bych se na něj obrátil, aby mi s tou mojí osobní značkou taky trochu pomohl – uznávám, že „zbiejczuk – influencer.cz/kii s.r.o. – babelguide (babelcamp, babeltalk)“ je trochu nepřehledná kombinace a chtělo by to nějak ujasnit… Ale než jsem se k tomu odhodlal, oslovil mě Karel, jestli bych mu nechtěl pomoci s Mindless Tour. Oč jde? Loni si úspěšně vyzkoušel (zejména přes naucmese.cz) tři kuzy: Brand Building, Creative Thinking a Presentation Skills – a teď má ambici přenést to do podoby tour ve 14 městech, na třech kontinentech. Přizval si na pomoc silnou sestavu a vy můžete být u toho. Karel nebullshituje, ani neprodává zázračná řešení, ani není ten „sluníčkový“ coach (kterých je poslední dobou ještě víc než social media ninjů a SEO expertů dohromady). Přijde mi, že vás dokáže hlavně navést na ty správné otázky. A to se počítá. Tři ze čtrnácti zastávek budou i v Česku, takže máte šanci vyzkoušet si to na vlastní kůži. Vlastně úplně první bude už 30.4. v Bratislavě. Následuje 5.5. Praha, potom 13.5. Ostrava a naposledy 23.5. Brno (ale taky Londýn, Moskva, Toronto či Hong Kong). Dejte si na ochutnání trailer ;)

A teď něco úplně jiného: nejen Dora se může utlouct po těstovinách (a když jsme čekali na ledničku, bylo to o důvod víc vyzkoušet další take-away). Stavil jsem se proto nedávno do bistra Castellana (lokalita naprosto mimo mísu, ale i tak se to už rozkřiklo). Vynikající spaghetti frutti di mare i tagliatelle bolognese – je to tam sice o něco dražší, ale stálo to za to.

Nový oblíbený web? Truth Facts. Přečetl jsem: Národní třídu a 1Q84 (třetí díl). V obou případech jsem byl spokojený, mezi top knihy všech dob je ale asi nezařadím. Album, které mě dostalo (díky Robertovi): Tycho – Awake. Ba mě to inspirovalo k vytvoření nového mixu na 8tracks: Unfinished letters.

Unfinished letters from zbiejczuk on 8tracks Radio.

A ještě pár slov ke kulminaci konspirace. Vždycky mi přišlo fascinující, jak funguje víra v konspirace – tak silná, že je schopná pojmout i doublethinkové, zcela si navzájem odporující koncepce. Hezky se o tom rozepsal Standa v článku Česko ovládá spiknutí CIA a sionských mudrců. 11. září? Přistání na měsíci? Area 51? Chemtrails? Dutá země? Mezi tím je vždy jen malý skok – a voilà – skončíte jak Petra Bostlová, přesvědčená o tom, že nejnebezpečnějším zednářem je A. B. Bartoš. V kontextu situace na Ukrajině mi pak přijde docela podstatné sledovat, kdo jsou ti „lidoví vůdci“ a sledovat německé nebo anglické nebo polské zdroje ;) vysvětlení jsou komplexní, nikoli však konspirátorská. A jak se ukazuje, americké tajné služby jsou imho všechno možné, jen ne všemocné a nechybující.

A víc už nic. Stejně je to až moc dlouhé. Jen odkaz na senzační video (nejde vložit, grr): Bratři Orffové – Vymazán.

Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na kulminace konspirace

  1. Petra Bostlová říká:

    Dobrý den. Pane autore. Nějak jsem si nevšimla, že by vyvěralo z mých blogů, že by měl být „nejnebezpečnějším zednářem A. B. Bartoš“. Zkuste tedy příště, pane nejspíš sám zednáři (nebo aspoň psavý na placenou zakázku či obé zároveň), přijít na nějaké nové manipulativní techniky komunikace. Pěkný nový týden. pb

  2. Petra Bostlová říká:

    p.s. nebo přinejmenším přece jen lenivý sám přemýšlet?…(trochu hlouběji.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.